Kázmér
-2 °C
16 °C

Brit hadihajó megy a Falkland-szigetekre

2012.01.31. 19:35

A brit kormány a Falkland-szigetekre küldi az ország egyik legújabb és legmodernebb hadihajóját, de állítása szerint csak rutinműveletről van szó. A londoni védelmi minisztérium kedden közölte, hogy a HMS Dauntless romboló néhány héten belül felváltja a Falkland-szigetek mellett állomásozó HMS Montrose fregattot. A hadihajó küldetése hosszú távra szól.

Az intézkedés egybeesik a Nagy-Britannia és Argentína között a szigetek státuszáról régóta folyó vita kiéleződésével. Argentína a múlt hónapban rávette Brazíliát, Uruguayt, Paraguayt és Chilét, hogy ne engedjék be a kikötőikbe a Falkland-szigetek zászlaja alatt hajózó vízi járműveket. David Cameron brit miniszterelnök január elején kormányának tagjaival és katonai vezetőkkel vitatta meg a szigetek körül kialakult helyzetet.

A brit győzelemmel végződő rövid Falkland-háború kirobbanása után éppen 30 évvel újabb vita robbant ki a Nagy-Britanniához tartozó, de Argentína által magáénak követelt szigetek miatt a két ország között. Argentína megpróbálta leállítani a szigetek körül kezdett brit olajfúrásokat, és január elején ismét megerősítette területi igényét a partjaitól 460 kilométerre fekvő területre.

A Sky News brit hírtelevízió korábban meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a Falkland-szigetekre vezényelhetik katonai szolgálatra Vilmos herceget, a brit trón második számú várományosát. A Nagy-Britannia és Argentína között kitört 1982-es Falkland-háborúban ezren vesztették életüket.

A brit védelmi minisztérium tavaly jelentette be, hogy Vilmos herceget februárban a Falkland-szigetekre küldik a Királyi Légierő helikopterpilótájaként. Vilmos hat hetet tölt majd egy brit támaszponton.