Ismét a tálibok támogatásával vádolják Pakisztánt

2012.02.01. 11:17
A londoni Times és a BBC szerdán megszellőztetett egy szigorúan titkos NATO-jelentést, amely szerint a pakisztáni titkosszolgálatok közvetlen segítséget nyújtanak a táliboknak. Pakisztán tagadta, hogy támogatnák az afganisztáni felkelőket.

„Be nem avatkozási politikát folytatunk Afganisztánnal kapcsolatban, és azt várjuk, hogy más országok is szigorúan tartsák be ezt az elvet” – mondta a francia hírügynökségnek Abdul Bászit pakisztáni külügyi szóvivő. „Támogatjuk az afgánok által vezetett afganisztáni megbékélési folyamatot is. Stabil és békés Afganisztán az érdekünk.”

A jelentés több mint négyezer elfogott tálib, al-Kaida- és más külföldi harcos csaknem 27 ezer kihallgatását elemzése alapján megállapítja, hogy a tálibok ellenállása töretlen és széleskörű a támogatottságuk az afgán nép körében, a külföldi csapatkivonást követően pedig készek visszavenni a hatalmat az országban, és csak erre készülve fogják vissza támadásaikat több körzetben.

Az afgán lakosság elsősorban az állami korrupció miatt javarészt a tálibok kormányzását részesíti előnyben. A jelentés szerint az afgán hadsereg és a rendőrség együttműködik a lázadókkal. A tálibok befolyása gyakran a rendőrség és a hadsereg aktív segítségével növekszik.

A NATO-jelentés arra a megállapításra jut, hogy Pakisztán pontosan tudja a fontosabb tálib vezetők tartózkodási helyét. Iszlámábád ugyanakkor erélyesen cáfolta korábban, hogy kapcsolatban állna a tálibokkal.

Az ilyen jellegű cáfolatokat hitelteleníti, hogy Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet egykori vezérét amerikai kommandósok Abbottabádban találták meg. Abbottabád számos nyugdíjas pakisztáni katonának ad otthont, és a hadsereg egy nagyobb bázisa is ott található. Ilyen közel a pakisztáni hadsereghez szinte lehetetlen, hogy bin Laden észrevétlen maradhatott.

A NATO-vádakat Iszlámábád most tettekkel is próbálja cáfolni. Helyi katonai források szerint legalább harmincegy tálibot ölt meg a pakisztáni hadsereg, amikor légicsapásokat mért szerdán az északnyugat-pakisztáni törzsi területeken, az iszlamista lázadók és az al-Kaida terrorszervezet legfőbb hátországára.

A hadsereg a pakisztáni tálibokat támadta, akik az elmúlt négy évben legalább ötezer embert öltek meg, elsősorban öngyilkos merényletekben. A hadművelet két napja alatt 78 tálib és tíz katona vesztette életét.

Független forrásból nem lehetett megerősíttetni a hadsereg állításait, mert a törzsi területre a hatóságok nem engednek be újságírókat, de a szerdai légicsapás válasz is lehetett a táliboknak egy ellenőrzőpont elleni támadására, amelyben a tíz katona meghalt és harminckettő megsebesült.