Az oroszok szerint a Nyugat tehet a szír-vétóról

2012.02.05. 13:46
Az oroszok szerint a nyugati országok a felelősek azért, hogy a Biztonsági Tanácsban kudarcba fulladt a szavazás a Szíriáról szóló határozati javaslatról.

Oroszország és Kína szombaton megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának nyugati és arab országok által támogatott, Szíriát elítélő határozati javaslatát, amely a hatalomból való távozásra szólította volna fel Bassár el-Aszad elnököt. A BT többi 13 tagja igennel szavazott.

Moszkva sajnálja

Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes a Twitterre vasárnap feltett üzenetében azt állította, hogy a nyugati országok nem tettek elég erőfeszítést a konszenzus megteremtésére.

Mint ismert, Moszkva, miután tavaly októberben Kínával együtt megakadályozta egy Szíriát elítélő BT-határozat elfogadását, saját határozattervezettel állt elő, amely egy kalap alá vette volna a szíriai kormányerők és a fegyveres ellenzék cselekedeteit. Ezt viszont a nyugati országok tartották elfogadhatatlannak.

"Moszkva sajnálja, hogy a Szíriáról szóló határozati javaslat szerzői nem akartak további erőfeszítéseket tenni és konszenzust teremteni. Az eredmény ismert" - írta Gatyilov.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet a szavazás után azzal indokolta az orosz vétót, hogy a Biztonsági Tanács elé beterjesztett határozati javaslat "kiegyensúlyozatlan" volt, szíriai rendszerváltásra hívott fel, s a hatalom megragadására bátorította az ellenzéket.

Az orosz vétót megelőzően az amerikai és az európai ENSZ-diplomaták elutasították Moszkvának több, a határozattervezetre vonatkozó módosító javaslatát, amelyeket Susan Rice amerikai nagykövet elfogadhatatlannak minősített.

Az Oroszország által megfogalmazott módosító javaslatok megosztották volna az ENSZ szerint eddig 5 ezer halálos áldozatot követelő erőszakért viselt felelősséget a szíriai ellenzék és a kormány között. A nyugati államok, amelyek egyértelműen a szíriai vezetést okolják az öldöklésért, elvetették ezt a megközelítést. Moszkva ugyancsak kihagyatta volna a határozattervezetből azt a követelést, hogy a szíriai kormány vonja ki erőit a városokból, amit az amerikai és az európai képviselők elvetettek.

A vétó büntetlen gyilkolásra hatalmaz fel

A szíriai ellenzék szerint Moszkva és Peking engedélyt adott a szíriai rendszernek a büntetlen gyilkolásra azzal, hogy vétót emelt a Biztonsági Tanács szombati ülésén a Szíriát elítélő határozati javaslatra.

Az ellenzéki áramlatok többségét tömörítő Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) közölte, hogy folytatja politikai erőfeszítéseit "minden szinten", és az ENSZ-közgyűlés elé viszi az ügyet. Egyúttal felszólította "az arab és a baráti országokat, hogy tegyenek meg minden diplomáciai és gazdasági intézkedést" a BT-határozat elfogadását akadályozó országok ellen.