Lekurvázta az argentin elnököt egy falklandi újság

2012.02.09. 11:15

Hatalmas felháborodást váltott ki Argentínában a falklandi Penguin News című weboldal, amely egy illusztrációjában lekurvázta Cristina Fernandez de Kirchner argentin elnökasszonyt, írja a Guardian.

A lap szerdán számolt be arról, hogy Kirchner a Falkland-szigetek militarizálásával vádolta Nagy-Britanniát, amiért az egy ottani hadihajója leváltására a térségbe küldte legmodernebb rombolóját. A cikkhez mellékelték Kirchner fotóját, melynek fájlneve bitch.jpg, azaz kurva.jpg volt.

A kép megjelenése azonnali felháborodást váltott ki Argentínában, a lapot gyalázkodó üzenetek ezreivel árasztották el, és a téma uralta a közösségi szájtokat is. A Buenos Aires-i La Nacion a témát feldolgozó cikkére pár óra alatt kétezernél is több komment érkezett.

A Penguin News főszerkesztőjét a Twitteren szembesítették a történtekkel. "Upsz" - reagálta a megkeresésre, majd közölte, hogy javították a fájlnevet. Az egészet kollégái "száraz humorára" fogta.

Watson amúgy már hetek óta gyalázkodó és fenyegető üzenetek sokaságát kapja Argentínából, ahol az elmúlt hetekben újra kiéleződő falklandi helyzet miatt sokan kezdték olvasni a Penguin Newst. "A munkahelyi emailemen és a Twitteren is kapok fenyegetéseket. Ezeket próbálom nem komolyan venni, mert általában alá is írják, és csókokat küldenek a végén, még ha azzal is fenyegetnek, hogy eljönnek a szigetekre és az első dolguk lesz, hogy megöljenek.

Nagy-Britannia és Argentina 1982-ben keveredett háborúba a szigetekért, miután az argentin katonai junta lerohanta a szigeteket, amiket az argentinok magukénak tartanak. A britek 74 napon belül visszafoglalták a szigeteket. Azóta az argentin politikában, jellemzően belpolitikai vagy gazdasági nehézségek idején újra előveszik a szigetek hovatartozásának kérdését.