Washington Szíriáról tárgyal szövetségeseivel

2012.02.09. 00:00
Az Egyesült Államok reméli, hogy a közeljövőben meg tud állapodni nemzetközi partnereivel abban, hogy melyek legyenek a következő lépések a szíriai lakosság elleni erőszak megállítása érdekében, és ezek között valószínűleg szerepel majd a humanitárius segítségnyújtás - közölte szerdán a washingtoni Fehér Ház.

"Az elkövetkező napokban nagyon aktív eszmecserét fogunk folytatni annak kikristályosítására, hogy mik legyenek a következő lépések annak érdekében, hogy véget vessünk a szíriaiak lemészárlásának" - mondta Jay Carney szóvivő. Carney szerint ezeken a tárgyalásokon részt vesz majd a szíriai ellenzéki nemzeti tanács is, és a megbeszélések célja a "békés politikai átmenet, egy demokratikus átmenet" elősegítése lesz.

A hét végén az ENSZ Biztonsági Tanácsában Oroszország és Kína kettős vétója miatt megbukott a szíriai rezsim ellen meghozandó határozattervezet. Washingtonban azóta élénk vita folyik a továbblépés és a szankciók szigorításának lehetőségeiről.

"Működési opciós gyakorlat"

A Fehér Ház továbbra is azt hangsúlyozta, hogy "aktívan" nem foglalkozik a katonai beavatkozás gondolatával. "Soha semmit sem zárunk ki egy ilyen helyzetben. De olyan megoldáson gondolkodunk, amely magában foglalja az Aszad-rezsim elszigetelését és a nyomásgyakorlást annak érdekében, hogy véget vessen saját népe kegyetlen lemészárlásának" - mondta Carney.

Ugyanakkor a CNN értesülései szerint a Pentagon, valamint a közel-keleti térségért és Közép-Ázsiáért felelős amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) megkezdte az amerikai haderő képességeinek előzetes áttekintését arra az esetre, ha Barack Obama elnök utasítást adna különböző lehetőségek kidolgozására Szíriával kapcsolatban, jelentette a CNN.

Az amerikai hírtelevízió két meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőre hivatkozva közölte, hogy noha az Egyesült Államok továbbra is a diplomáciai a gazdasági nyomásgyakorlásra összpontosít, a katonai vezetés "működési opciós gyakorlatot" tart, felmérendő, milyen kapacitások állnak rendelkezésre a térségbeli egyéb amerikai katonai feladatokban lekötötteken felül. A két tisztségviselő szerint az effajta tervezés "tipikus a Pentagonnál".