Mubarakra halálos ítéletet kért az ügyész

2012.02.20. 21:40

Az egyiptomi ügyészség hétfőn megerősítette, hogy halálos ítéletet kért Hoszni Mubarak volt elnökre, amiért tavaly tüntetők tömeges lemészárlását adta parancsba.

A záró beszédet előadó Musztafa Szulejman ügyész szerint a politikus világos felhatalmazást adott a hadseregnek az éles lőszer használatára, és a békés tüntetők agyonlövésére. A kormány becslése szerint 850 embert öltek meg tavaly január 25 és február 11-e között. Szulejman kijelentette: a volt elnök és vádlott társainak, Habíb el-Adli volt belügyminiszternek és négy belbiztonsági főnöknek a legsúlyosabb büntetést kell kapnia.

Az ügyészi záró beszédet Mubarak a bírósági teremben, egy ketrecbe zárt kórházi ágyon egyenesen ülve, figyelmesen hallgatta. Vele volt a rács mögött Gamal nevű fia is, aki időnként a fülébe súgott. A másik fia, Alaa a Korán egyik példányával a kezében idegesen járkált a ketrecben.

000 Nic6059578
Fotó: Gianluigi Guercia

Az egy évvel ezelőtt, 30 éves uralom után lemondásra kényszerült Hoszni Mubarak ellen 2011. augusztus 3. óta folyik per a kairói bíróságon, egyfelől az ellene 18 napon át zajlott tüntetések vérbe fojtásáért, másrészt korrupció címén, amelyben két fia, Gamál és Alaa a vádlott-társai.

A védelem szerint három nappal a Mubarak-ellenes tüntetések kirobbanása és kiszélesedése után az elnök úgy döntött, a hadsereg segítségével állítják helyre a rendet és biztosítják a kijárási tilalom betartását. Az ügyvéd szerint csak azután voltak halottak és sebesültek, hogy a hadsereg vette át a biztonsági feladatokat, ezért Mubarak a tömeggyilkosságért nem tehető felelőssé. A volt elnök védői várhatóan szerdán mondják el a záróbeszédüket, és a bíró bejelenti az ítélet kimondásának dátumát.

Januárban több százezren mentek utcára Kairóban az egyiptomi forradalom első évfordulóján azok, akik az évfordulót ünnepnek tekintették, és azok is, akik a hadsereg ellen tüntettek. A Mubarak bukása óta az ország élén álló katonai tanács ugyanis még brutálisabban bánt a tüntetőkkel, az utóbbi hónapokban nyolcvanan haltak meg a demonstrációk szétverései során.

Kétrészes riportunkat a mostani egyiptomi helyzetről itt olvashatja: 1. rész, 2. rész.