Munkára fogják Timosenkót

2012.02.24. 18:29
A börtönbüntetését töltő Julija Timosenkónak dolgoznia kell, mihelyt azt az egészségi állapota lehetővé teszi – jelentette ki pénteken Alekszandr Liszickov, az ukrán büntetés-végrehajtás vezetője a RIA Novosztyi Ukraina hírügynökség hírportálja szerint.

Timosenkót azért ítélték hétéves börtönbüntetésre, mert a bíróság bizonyítottnak találta, hogy hatalmával visszaélve írt alá kormányfőként 2009-ben egy Oroszországgal kötött gázüzletet.

A börtönben egészségi állapota megromlott, súlyos hátfájásra panaszkodik, s a hozzá közel állók szerint önállóan mozogni sem bír. A múlt héten egy kanadai, német és ukrán orvosok vizsgálták meg, de a pontos diagnózist nem tették közzé.

December közepén Timosenkó ügyvédje és bloggerek hevesen tiltakoztak egy a YouTube-ra feltöltött videó miatt. A felvételen a volt kormányfő a börtön kórházi részlegében lévő betegágyán fekszik. A videón pár másodpercig az is látszik, ahogy az ágyában fekvő Timosenko hevesen gesztikulálva tiltakozik a felvétel elkészítése ellen.