A Hamász második számú vezetője is elhagyta Szíriát

2012.02.26. 20:28

A Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet második számú vezetője megerősítette vasárnap, hogy ő és más vezető tagok is elhagyták Szíriát amiatt, hogy a damaszkuszi rezsim vérbe akarja fojtani a népfelkelést.

Musza Abu Marzuk arról is beszélt az AP hírügynökségnek, hogy a Hamász és riválisa, a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom megállapodását a palesztin egységkormányról súlyos nézeteltérések akadályozzák annak dacára, hogy az utóbbi időben optimista nyilatkozatok hangzottak el mindkét oldalról.

A Hamász vezetői az utóbbi napokban igyekeztek cáfolni, hogy a szervezet gyakorlatilag elhagyta Szíriát, amely régóta székhelye volt a száműzetésben. Abu Marzuk azonban megerősítette: "Gyakorlatilag már kivonultunk Szíriából", bár vannak még irodáink az országban.

Abu Marzuk most Kairóban él. Megerősítette, hogy a szervezet első számú vezetője, Háled Mesaal és munkatársai Damaszkuszból a katari Dohába költöztek. Az utóbbi időben hírek szerint ellentétek támadtak a Hamász vezetésében a palesztin mozgalom stratégiáját illetően.

Iszmáil Haníje, a Hamász által irányított Gázai övezet kormányfője pénteken a kairói Al-Azhar mecsetben hívek ezrei előtt dicsérte a Bassár el-Aszad szíriai elnök megdöntéséért harcoló szíriai forradalmárok bátorságát. Üdvözlöm a szabadság és a demokrácia kivívásáért harcoló hős szíriai népet - hangoztatta Haníje.

"Nem kell sem Irán, sem a Hezbollah, iszlám Szíriát akarunk. Bassár, takarodj, távozz te mészáros" - skandálták később a hívek, miközben Haníjének egy arcizma sem rezdült.