500 ólommérgezett gyerek Kínában

2012.02.27. 21:43

Több mint ötszáz gyerek vérében mutattak ki veszélyesen magas ólomszintet Kínában, több ipari központban – derül ki a South China Morning Post hétfőn közzétett cikkéből.

A dél-kínai Kuanghszi és Kuangtung, valamint a közép-kelet-kínai Honan tartományban élnek az ólommérgezést szenvedett gyerekek, közülük sokan bányák és fémkohászati üzemek közelében.

Kuangtung tartomány egyik községében, Tungtangban hatvannégy gyereknél állapítottak meg ólommérgezést, és ők már tüneteket mutattak, hajhullás és evési rendellenességek léptek fel náluk. A helyiek véleménye szerint a megbetegedéseket a közeli olvasztóüzem okozhatja.

A gyerekek a laza környezetvédelmi előírások áldozatai. Környezetvédők arra figyelmeztetnek, hogy a feltárt esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik. A vízgazdálkodási miniszter elismerte, hogy a folyók legalább 40 százaléka szennyezett ipari hulladékkal.

A kormány nem sokat segített a helyi lakosoknak, akik megpróbálták felvenni a harcot a környezetszennyezés ellen.

Tavaly szeptemberben a kelet-kínai Hunghsziao település ötszáz lakosa tüntetett a közeli Hajning városban lévő napelemeket gyártó nagyvállalat ellen, miután a gyár hulladékának szabálytalan tárolása miatt az esővíz mérgező anyagot mosott a folyóba, és emiatt sokan megbetegedtek. A tüntetők közül azonban harmincat letartóztattak, köztük egy olyan férfit, aki blogjában azt állította, hogy a gyár környezetszennyezése miatt 31 falusi betegedett meg rákban.

Az ólommérgezés idegrendszeri és izomproblémákat okoz, károsítja a nemi és a vérképző szerveket, csökkenti számos létfontosságú enzim működését.

Kínában nem ritkák a tömeges ólommérgezések, 2009-ben például a dél-kínai Hunan tartományban legalább 1300 gyerek volt az áldozat, egy magántulajdonú olvasztóüzemet bezártak. 2011 elején Anhuj tartományban egy akkumulátorgyár miatt közel 200 gyerek vérében találtak jelentős ólommennyiséget. Tavaly az év közepén legalább hatszáz ember – köztük 103 gyerek – kapott ólommérgezést Csöcsiang tartományban.