Tüntetőkre lőttek Damaszkuszban

2012.02.27. 10:30 Módosítva: 2012.02.27. 10:31

A szíriai biztonsági erők lelőttek három fiatalt vasárnap esti rendszerellenes tüntetéseken Damaszkusz egyik negyedében. Két tüntetés volt Kfar-Szusza negyedben, amelyben a titkosrendőrség és a hírszerzés több hivatala is megtalálható. „A tüntetéseket a szíriai népre ráerőltetett,  bohózatba illő, előző napi népszavazás miatti tiltakozásul rendezték meg” – közölték helybeli ellenzéki aktivisták.

„Egyre több rendszerellenes tüntetés van Damaszkuszban és Aleppóban, és a hatóságok minden lehetséges eszközzel el akarják fojtani ezeket” – mondta Rámi Abderrahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) jogvédő szervezet vezetője. Azt is hozzátette, hogy a tüntetéseken további három fiatal súlyosan megsebesült lövésektől.

Homszi ellenzéki aktivisták arról számoltak be, hogy a kormányhoz hű hadsereg ismét nehéztüzérségi fegyverekkel lőtte hétfő reggel a város szunnita negyedeit, ahol hetek óta sok felkelő húzza meg magát. „A hadsereg a város fő közlekedési útvonalairól lő befelé a szűk mellékutcákba. Már legalább két ember meghalt Szuk negyedben” – tájékoztatta a Reuterst Mohammad al-Homszi aktivista.

A hétvégén tartottak népszavazást Szíriában az új alkotmánytervezet elfogadásáról. Külső megfigyelői források szerint az egész procedúra hitelessége erősen kétséges. A felkelők és a szír hadsereg közti harcok vasárnap zavartalanul folytatódtak, legalább ötvenkilencen vesztették életüket. A szíriai kormányzat várhatóan a mai nap folyamán jelenti be majd a népszavazás eredményét.