Izraeli razzia két palesztin tévécsatornán

2012.02.29. 10:59

Egy palesztin tévécsatorna vezetője azt közölte szerdán, hogy izraeli katonák megszállták rámalláhi helyiségeit, adóberendezéseket, számítógépeket és iratokat vittek el, s bezárták az állomást. Hasonló sorsra jutott egy másik rámalláhi televízió is, ami főként gyerekeknek sugárzott műsorokat. Az izraeli hadsereg még nem kommentálta a hírt.

Moammar Orabi, az al-Vatan magántévé igazgatója szerint mintegy harminc katona hatolt be  meglepetésszerűen az épületbe. „Még mindig nem tudjuk, miért kobozták el a berendezést és zárták be az állomást, jóllehet mi a Palesztin Hatóság ellenőrizte övezetekben és annak engedélyével működünk”. Rámalláh a palesztin önkormányzat része és a Palesztin Hatóság székhelye, de az izraeli hadsereg rutinszerűen hajt ott végre rajtaütéseket.

Orabi elmondása szerint egy izraeli tiszt azt mondta a tévéállomás ott lévő alkalmazottainak, hogy „üdvözöljük Háder Adnánt”. Adnán egy palesztin férfi, aki több mint két hónapos éhségsztrájkkal tiltakozott hivatalos vádemelés nélküli fogva tartása ellen. A csatorna főszerkesztője hozzátette, hogy a jelenlevő biztonsági őrrel azt közölték a katonák, hogy hivatalos utasításra zárják be az állomást.

Szintén bezárták a főleg gyerekeknek sugárzó Kudsz tévét. „Hajnali háromkor az izraeli hadsereg behatolt a csatorna helyiségeibe, és elvitt minden adóeszközt” – mondta az AFP-nek Harun Abu Arra igazgató.

Szalám Fajjád palesztin kormányfő az al-Vatan televízióhoz látogatva elítélte az „újabb és igen veszélyes izraeli fellépést a Palesztin Hatóság ellen”, és kijelentette, hogy „folytatjuk erőfeszítéseinket minden nemzetközi intézménynél, főként a (közel-keleti) kvartettnél, amely eddig képtelen volt megakadályozni az egyezmények izraeli megsértéseit”.