Gárdisták felszámolták a dublini Occupy-tábort

2012.03.08. 16:38

Az ír rendőrség csütörtökön felszámolta az Occupy-mozgalomnak a központi bank dublini székháza előtt felvert táborát.

Az ír gárda mintegy száz tagja látott munkának csütörtökön hajnalban, megszüntetve a tábort és hazaküldve 15 lakóját. Egy személyt őrizetbe vettek a közrend megsértése miatt. A rendőrség azzal indokolta fellépését, hogy a bankellenes politikai aktivisták nem törődtek korábbi felszólításokkal. Ennek értelmében figyelembe kellett volna venniük a közelgő ír nemzeti ünnep - Szent Patrik nap - alkalmából kiadott, a közrend biztonságára vonatkozó előírásokat.

Az írek tavaly október óta táboroztak a Dame Streeten, szolidaritásban a mozgalomnak a New York-i Wall Streeten lévő, az üzleti világ kapzsisága ellen tiltakozó tagjaival. Az Occupy Wall Street tábort novemberben számolták fel.

Az ír aktivisták bejelentették, hogy még a nap folyamán összegyűlnek a Központi Bank épülete előtt és közölték, hogy tiltakozásuk még nem ért véget. Hozzáfűzték, hogy azt remélik, a tábor felszámolása szaporítja híveik számát, hasonlóan a más városokban történtekhez - írja az ír The Independent.

A gárda szóvivője elmondta, hogy az elmúlt hetekben írásban és személyesen is együttműködésre kérték az aktivistákat, hogy a március 17-i ünnepség előkészületei zökkenőmentesen folyhassanak, de nem kaptak választ.

Leo Varadkar, az ír turizmusért felelős miniszter szerdán sajnálatának adott hangot, hogy a tiltakozók nem voltak hajlandóak néhány napra átvonulni egy másik helyre. A környék boltosai kezdettől igen rosszul viselték az aktivisták jelenlétét és azzal vádolták a bankot, hogy nem törődik a kereskedőknek okozott károkkal.

Patrick Honohan jegybankelnök a múlt hónapban azt mondta, hogy bár nem örül a Dame Street elfoglalóinak, de nem tervez velük szemben semmit.