A Fehér Ház megtorlástól tart Afganisztánban

2012.03.12. 01:40

Barack Obama amerikai elnök vasárnap telefonon fejezte ki részvétét afgán kollégájának, Hamid Karzainak és az afgán népnek amiatt, hogy jelentések szerint egy amerikai katona afgán civileket lőtt le Dél-Afganisztánban, aminek következtében megtorlások sorozatától lehet tartani, és tovább romolhat a két ország amúgy is feszült viszonya.

Obama: Sokkoló incidens

Karzai korábban "ártatlan civilek szándékos meggyilkolásának" minősítette a "megbocsáthatatlan" esetet és magyarázatot követelt Washingtontól. Obama elmondta, hogy "sokkolta és elszomorította" az incidens, és hogy kormánya elkötelezett a tények mielőbbi kiderítése és a teljes körű elszámoltatás, bárki legyen is a felelős. Az amerikai elnök kiadott egy közleményt is, amelyben leszögezte, hogy a "tragikus és sokkoló" incidens nem tükrözi az amerikai haderő "kivételes jellemét". Leon Panetta amerikai védelmi miniszter ugyancsak felhívta Karzait, és közölte vele, hogy elítéli az effajta erőszakot és hogy az üggyel kapcsolatban "teljes körű vizsgálatot indítottak".

A történtek miatt a NATO főtitkára is megdöbbenését fejezte ki. Anders Fogh Rasmussen közleményében kijelentette, hogy mélyen elszomorították a Kandahár tartományban történtek. Egyben hangsúlyozta, minden segítséget megad John Allen tábornoknak, az afganisztáni NATO-erők parancsnokának a tények kiderítésében. Az eset riasztó a NATO számára, mert vélhetően katonáinak megtorlással kell számolniuk.

Rasmussen emellett leszögezte, a NATO eltökélt szándéka, hogy teljesíti afganisztáni küldetését, és egy erős és stabil Afganisztánt hagy maga után. Amerikai hivatalos források szerint az elkövetőt, a hadsereg egy törzsőrmesterét, aki feltehetően egyedül cselekedett, Kandahárban tartják őrizetben. Az itteni bázison a legkevesebb öt sebesültet is ápolnak. Afgán közlés szerint a mészárlásnak 16 halálos áldozata volt, köztük 9 gyerek és 3 nő.

Nem mondják meg az elkövető nevét

Amerikai hivatalos források szerint az elkövetőt, a hadsereg egy törzsőrmesterét, aki feltehetően egyedül cselekedett, Kandahárban tartják őrizetben.  Az itteni bázison legalább öt sebesültet is ápolnak. Afgán közlés szerint a mészárlásnak 16 halálos áldozata volt, köztük 9 gyerek és 3 nő.

A katona egy Washington államban állomásozó egység tagja, a nevét nem hozták nyilvánosságra. A beszámolók szerint a mészárlás után visszatért a támaszpontjára és feladta magát. Az eset a bázistól mindössze 500 méterre történt.

John Allen tábornok, az afganisztáni NATO-erők parancsnoka közleményt adott ki, amelyben az amerikai elnökhöz és védelmi miniszterhez hasonlóan "gyors és alapos vizsgálatot" és felelősségre vonást ígért, egyúttal a "legmélyebb együttérzését" fejezte ki az afgánoknak. Az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztetett, hogy az országban Amerika-ellenes megtorlásokra lehet számítani.

Épp enyhülni kezdett a feszültség

A vasárnapi lövöldözés rendkívül kényes időpontban történt, akkor, amikor már-már szűnni látszottak azok a zavargások és erőszakcselekmények, melyek azután robbantak ki, hogy februárban a bagrami bázis szemétégetőjébe került a Korán több példánya és más muszlim vallási irodalom. Az eset miatt Obama bocsánatot kért Karzaitól és az afgán néptől, de a két ország közötti viszony példátlan mértékben megromlott.

A hivatalos amerikai magyarázat szerint a példányok elégetése nem volt szándékos. Mindazonáltal kiderült, a vallási könyvek lapjain a támaszpont börtönében fogva tartott radikálisok üzengettek egymásnak. Az eset után kirobbant tiltakozások során mintegy 30 afgán életét vesztette, hat amerikai katona is meghalt.

Elemzők szerint a Korán-égetés miatti, a vasárnapi vérfürdővel tetézett bizalmi válság veszélybe sodorta az Egyesült Államok és Afganisztán stratégiai partnerségét, amelyet a 2014 utáni időkre, vagyis a szövetséges harcoló alakulatok kivonása utáni időre kívánnak megkötni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport