A Kék vödrök tiltakozik a Pussy Riotért

2012.03.14. 00:06

Az orosz államfő mellett működő emberjogi tanács elnöke is kiállt kedden az előzetesben lévő Pussy Riot feminista punkok mellett.

Mihail Fedotov szerint nem kellene bűnügyi eljárás alá vonni a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban botrányt okozó lányokat.

A Pussy Riot elnevezésű feminista mozgalom aktivistái a székesegyház oltára előtt énekeltek. Akciójuk felháborította a nagytemplomban tartózkodó hívőket. Szerintük a punkok istenkáromlást követtek el.

"A törvény teljes szigorával kell eljárni velük szemben, a törvény szerint pedig maximálisan 15 nap elzárással sújtható az ilyen cselekmény. Tisztán kisebb fajta huliganizmusról van szó"- vélekedett Mihail Fedotov, aki az ellen is szót emelt, hogy a Pussy Riot két tagját elzárva tartják a vizsgálat idejére.

Ugyancsak kedden ismert orosz jogvédők és közéleti személyiségek felszólították a  nemzetközi szervezeteket, hogy Marija Aljohinát és Nagyezsda Tolokonnyikovát nyilvánítsák lelkiismeretük miatt fogvatartottaknak. Szergej Nyikityin, az Amnesty International moszkvai irodavezetője felesleges és túl kegyetlen intézkedésnek tartja a fiatal anyák vizsgálati fogságban tartását.

Az orosz állami televízió híradójában tegnap hosszabb összeállítást közölt a február 21-i közbotrányt okozó akcióról és az abban részt vett, őrizetbe vett két lányról. A Punk-imától a börtönsanzonig című riport szerint a punk együttes szólistáira hét év börtön is várhat.

"Szűzanya legyél feminista, feminista légy" - énekelte az öt színes ruhába öltözött fiatal lány maszkkal a fején a székesegyház oltáránál. Az őrizetbe vettek azonban tagadják, hogy a botrányt keltő akció résztvevői között lettek volna.

A televízió kommentárja kitér arra, hogy a Pussy Riot tagjainak nem tetszenek a fogva tartás körülményei, holott - mint a riporter állítja - a Pecsatnyikiban viszonylag új a börtön. A televízió nézőivel ugyanakkor a kintről nem túlzottan bizalomgerjesztő börtönfalakat láttatták. A lányok éhségsztrájkba fogtak.

A feminista punkok akciója Oroszországban az egyházat és a hívőket is megosztotta. Az orosz ortodox egyház vezetése szigorú büntetést akar, míg a hívők és egyházhoz közel állók egy része megbocsájtásra szólít föl.

A Kék vödrök társadalmi szervezet a Facebookon szervezi szerdára a Pussy Riot tagjainak fellebbezését tárgyaló bíróság előtti tiltakozó akciót.

A Pussy Riot 2011. októberében létrehozott, egyfajta tiltakozó mozgalomnak szánt formáció tagjait januárban is elvitte a rendőrség, miután a Vörös téren, a Vaszilij Blazsennij székesegyház előtt, a cárok által felállított kivégzőhelyen Putyin-ellenes dalt adtak elő. Akkor 1000 rubeles (körülbelül hétezer forintnyi) pénzbüntetéssel megúszták.