Occupy-osokat állítottak elő New Yorkban

2012.03.18. 08:53 Módosítva: 2012.03.18. 09:44

Rendőrökkel csaptak össze az Occupy antikapitalista mozgalom tagjai New York belvárosában helyi idő szerint szombat este, a nemzetközivé terebélyesedett tiltakozó mozgalom születésének féléves évfordulóján.

Helyszíni beszámolók szerint a hatóságok több tucat tüntetőt állítottak elő. A tiltakozás szószólója a baloldali nézeteiről ismert filmrendező, Michael Moore volt. A tüntetők a New York üzleti negyedében lévő Zuccotti Parkban gyűltek össze, ott, ahol fél évvel ezelőtt, tavaly szeptember 17-én tartotta meg első tüntetését az Occupy Wall Street (Foglald el a Wall Street-et!) elnevezésű mozgalom.

A tüntetés szombaton este kezdődött, eleinte mintegy 600-an vettek részt, majd egyre dagadt a tömeg. Éjfél előtt a tüntetők a hatósági tilalom ellenére kezdtek sátrakat felállítani a parkban, ekkor a rendőrség közbelépett. A tüntetők szembeszálltak a rendőrökkel, s nem voltak hajlandóak elhagyni a parkot. Helyszíni tudósítások szerint kaotikus jelenetek zajlottak le, a rendőrök több tucat megbilincselt tüntetőt szállítottak el a helyszínről. A hatóságok egyelőre nem adtak ki hivatalos tájékoztatást a történtekről.

Az akkori megmozdulás mintájára kisvártatva más amerikai nagyvárosokban is tüntetések kezdődtek, és a mozgalomnak csakhamar akadtak követői külföldön is.