Lövöldözés egy zsidó iskolánál Toulouse-ban

2012.03.19. 09:07 Módosítva: 2012.03.19. 10:07
A merényletben egy rabbi, két gyereke és egy harmadik diák az életét veszítette, több diák megsebesült. A rendőrség a színesbőrű katonák elleni múlt heti merényletek elkövetőjére gyanakszik, az indíték etnikai alapú lehet.

Egy fegyveres tüzet nyitott szülők és tanulók egy csoportjára hétfőn reggel a dél-franciaországi Toulouse-ban, az Ozar Hatorah zsidó magángimnázium közelében. A francia hírportálok szerint egy 30 éves rabbi, 3 és 6 éves gyerekei, valamint az igazgató tízéves kislánya meghalt, és további gyerekek, köztük az igazgató lánya is megsebesült.

Szemtanúk szerint a bukósisakos merénylő 8 órára időzítette a támadást, amikor az iskola kapuit kinyitják. Először egy automata pisztollyal tüzelt volna, de az besült, ekkor elővett egy másikat és azzal lőtt, majd egy fekete fekete robogóval elmenekült.

A merénylő mindenre lőtt, amit csak látott, gyerekekre és felnőttekre egyaránt – idézte a Le Figaro Michael Jack ügyvédet. 

A helyszínen 9, illetve 11.43 mm-es töltényhüvelyeket találtak. A lövöldözés a rendőrség szerint összefügghet két múlt heti, összesen három halálos áldozatot követelő, katonák elleni merénylettel Toulouse-ban és Montaubanban, ott szintén 11.43 as kaliberű lőszerrel gyilkolt a robogóval közlekedő elkövető.

Toulouse egyik lakónegyedében a múlt héten egy 30 éves légideszantost lőttek le, a közeli Montaubanban pedig két katona meghalt és egy megsebesült, amikor egy bankautomatánál tüzet nyitottak rájuk. A katonák azóta óvintézkedésként nem viselhetnek egyenruhát a laktanyákon kívül.

A BBC-nek a környéken lakó szabadúszó újságíró, Christopher Bockman azt mondta, hogy a lelőtt katonák színesbőrűek voltak, és a jelek szerint a merénylő az etnikai kisebbségek tagjaira vadászik.


View Larger Map

Claude Guéant belügyminiszter arra kérte a hatóságokat, hogy országszerte, de különösen délnyugaton erősítsék meg a zsidó oktatási intézmények védelmét. Franciaország főrabbija, Gilles Bernheim felháborodásának és megdöbbenésének adott hangot.

"Ezzel a gyalázatos tragédiával a francia köztársaságot támadták meg" – mondta az államfő, mielőtt a franciaországi zsidó intézmények szövetségének elnökével a helyszínre indult. Nicolas Sarkozy riválisa, az egy hónap múlva esedékes franciaországi elnökválasztás szocialista jelöltje, Francois Hollande közleményben jelentette be: ő is Toulouse-ba utazik, hogy "kifejezze részvétét és szolidaritását az áldozatok családjainak, valamint Franciaország zsidó közösségének". Marine Le Pen, a nacionalista Nemzeti Front jeöltje szintén elítélte a történeteket, és azt kérte a hatóságoktól, hogy "mindent tegyenek meg egy újabb tragédia megakadályozása érdekében".

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport