Tankkal lőtték Damaszkusz külvárosát

2012.03.21. 18:09

Folytatódik a civilek mészárlása Szíriában, a kormányerők szerdán a főváros közelében tankkal támadt lakónegyedekre. Damaszkusz két külvárosát lőtték, miután felkelők rátámadtak egy titkosszolgálati irodára.

Szíria egyéb városaiban is folytatódott a kormányerők tisztogatása. Homsz több negyedében és Hamában is folytatódtak a hadsereg akciói.

Az erőszak durvulása miatt a legújabb béketervet az ENSZ Biztonsági Tanácsában már Oroszország és Kína is támogatja. A tervet az Arab Liga dolgozta ki, Kofi Annan, az ENSZ előző főtitkárának vezetésével. A terv szerint mindkét oldalnak tűzszünetet kellene hirdetnie, a segélyeket be kellene engedni a harcok sújtotta területekre, és tárgyalnia is kéne a kormánynak az ellenzékkel.

Az orosz álláspont változását jelzi az is, hogy kedden Moszkva azt üzente a szír vezetésnek, hogy sok hibát követtek el.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára is beszélt szerdán a szír helyzetről: "Nem tudjuk, hová fejlődnek az események. Azt viszont tudjuk, hogy mindannyiunk felelőssége megoldást találni erre a mély és rendkívül veszélyes válságra."

Az ENSZ szerint már több mint 8000 áldozata van az egy éve tartó erőszakhullámnak.