Visszakerült Varsóba a Néger nő

2012.03.22. 10:55
Anna Bilinska-Bohdanowiczowa képét a német hadsereg rabolta el a II. világháborúban, 1953-ban került tulajdonosához, aki tavaly ősszel bocsátotta árverésre. Egy alapítvány vásárolta vissza.

Visszakerült a varsói nemzeti múzeumba Anna Bilinska-Bohdanowiczowa Néger nő című festménye, melyet a második világháború idején vittek el a lengyel fővárost megszálló német csapatok.

Az 1884-es, párizsi keltezésű képet tavaly ősszel Berlinben bocsátották árverésre. A német szakértők tisztában voltak a kép származásával és közvetítőként jelentkeztek a lengyel nemzeti múzeumnál. A megbeszéléseken a lengyelek elfogadták a tulajdonosok feltételeit, de a festményt nem közpénzekből, hanem a Kronenberg Alapítvány támogatásából vásárolták vissza, írta a Gazeta Wyborcza című napilap.

Néger nő
Néger nő

A Villa Grisebach aukciósház szerint a fekete bőrű nőt békaperspektívában ábrázoló festményt George Schaefer német iparos és műgyűjtő 1953. július 30-án vásárolta meg. A lengyel lap érdekesnek tartja, hogy a második világháborúban eltűnt és Németországban felkutatott képek gyakran az 1950-es években kerültek a jelenlegi tulajdonosokhoz.

Bilinska-Bohdanowiczowa Kijev környékén nevelkedett. Szülőhelyén Michal Elwiro Andriolli neves lengyel grafikus és festő tanítványa volt, majd Varsóban és Párizsban tanult. Az 1880-as évek elején debütált Párizsban és ezután nemzetközi sikerre tett szert. Tíz évvel később férjével visszatért Varsóba, ahol egy modern női festőiskolát akart nyitni, de terveit korai halála miatt nem tudta végrehajtani.

Festményeinek nagy része nyugati magángyűjteményekben található, míg a lengyel múzeumokban csak 50 képe látható. A második világháborúban - a most visszaszerzett festményen kívül - az Olasz nő című festménynek is nyoma veszett.  • Hírek
  • Bankszámla