Gyászszünetet rendelt el a gyilkos emlékére

2012.03.23. 17:57 Módosítva: 2012.03.23. 19:29

Hatalmas megütközést keltett Franciaországban az a roueni tanár, aki érettségiző osztálya angolóráján egyperces gyászszünetet rendelt el az egy nappal korábban megölt gyilkos terrorista emlékére. A Gustave Flaubert gimnáziumban oktató tanárnő a megdöbbent osztálynak arról beszélt, hogy Mohamed Merah valójában áldozat volt, és hogy az al-kaidás kapcsolatairól szóló hírek hazugságok, Sarközy köztársasági elnök kitalációi. A diákok döntő többsége tiltakozásul azonnal elhagyta a termet - egyes beszámolók szerint a tanárnő szólította fel őket erre - majd mailben jelentették az ügyet az iskolaigazgatónak. Luc Chatel oktatási miniszter arra kérte a Flaubert igazgatóját, hogy függessze fel az oktatót és rendeljen el vizsgálatot az ügyben.

Merah előbb három francia katonát, majd egy rabbit és három zsidó kisgyereket lőtt agyon. A gyilkosságokkal akart bosszút állni azért, mert a francia hadsereg szerinte meggyilkolja arab testvéreit. A férfit a Raid elit kommandó katonái csütörtökön lakásában megrohamozták, majd heves tűzharc után agyonlőtték.

Pascal Bossuyt az illetékes pedagógus szakszervezet szóvivője utóbb közölte: "nem egy szélsőséges politikai akciójáról van szó, hanem egy egészségügyi gondokkal küzdő kollégáról, aki pszichológiai kezelés alatt áll".  Szerinte a tanárnő azonnal megbánta a "szerencsétlen mondatát", a diákok is támogatásukról biztosították őt, "ügyetlenségnek" minősítve az esetet.