Rálőttek az orosz bankárra Londonban

2012.03.24. 12:45

German Gorbuncovra London keleti részén lőttek rá többször péntek este. Kómába került jelenleg fegyveres őrök vigyáznak rá egy kórházban. Állapota kritikus, de stabil - írja a BBC.  A negyvenes éveiben járó Gorbuncovnak korábban bankjai voltak Oroszországban és Moldovában. Otthonába készült hazatérni Londonban, amikor a merénylő többször rálőtt. Egyelőre annyit tudnak a támadóról, hogy fehér bőrű volt, és a Westferry úton menekült el a tetthelyről.

Az orosz sajtó találgatásai szerint összefüggés van Alekszander Antonov 2009-es gyilkossági kísérlete és a Gorbuncov meggyilkolására tett próbálkozás közt. Alekszander Nekraszov egykori Kreml-tanácsadó szerint minden valószínűséggel bérgyilkos követte el a merényletet, a géppisztoly, amit használtak, nem amatőr támadóra utal. Gorbuncov korábban az orosz sajtóban beszélt arról ügyvédjén keresztül, hogy tudhat valamit arról, kik ölték meg Antonovot, ezért feltételezik, hogy összefüggés van a két eset között. A Scotland Yatrd szerint azonban még túl korai bármit is kijelenteni.

Gorbuncov korábban Oroszország nagy bankárjai közé tartozott, de az utóbbi években sorra adta el érdekeltségeit. A vele egy házban lakó John szerint a támadót Gorbuncov ismerte.

Az viszont tény, hogy elég gyakran fordul elő, hogy Angliában rátámadnak orosz milliárdosokra. A Kreml egykori tanácsadója szerint ez lehet azért, mert bizonyos üzleti körökben így intézik el egymás közt az ügyeket.

A BBC tudósítója, Gordon Corera szerint ezek az esetek azt jelzik, hogy az orosz szervezett bűnözés felütötte a fejét London utcáin. Az egyik legismertebb londoni orosszal való leszámoló ügy Alekszandr Litvinyeko 2006-os megölése volt. Az orosz állambiztonsági szolgálat Londonba dezertált volt alezredesét úgy ölték meg, hogy a szervezetébe hatalmas adag polónium 210-es izotópot juttattak.

Litvinyenko barátját, Borisz Berezovszkij orosz milliárdost 2007-ben próbálták megölni, a merényletet brit titkosszolgálati ügynökök hiúsították meg. Berezovszki 2003-ban kért politikai menedékjogot Angliában. Azzal gyanúsították meg, hogy 3 millió fontot (nagyjából egymilliárd forintot) lopott ki az Aeroflotból, távollétében hat év börtönre ítélték emiatt. Berezovszkij a Kremlt gyanúsította meg Litvinyenkó likvidálásával.