Brit titkosszolgák mentették meg Berezovszkijt

2007.07.18. 10:16
A brit titkosszolgálatok meghiúsítottak egy merényletet, amelyet Londonban akart végrehajtani egy orosz bérgyilkos. A célpont az emigráns milliárdos, Borisz Berezovszkij lett volna, aki Moszkva legismertebb külföldön élő kritikusa. Berezovszkij ellen a napokban adott ki körözést egy brazil bíróság, a híres focista, Carlos Tevez átigazolása miatt. A milliárdos felajánlotta: kész harmadik országban bíróság elé állni, ha Moszkva kiadja Nagy-Britanniának Andrej Lugovojt, akit Alekszandr Litvinyenko meggyilkolásával vádolnak. Mivel Lugovojt Oroszország nem hajlandó kiadni, London négy orosz diplomatát kiutasított a napokban.

Merénylőt fogtak el egy londoni szállodában, a Park Lane-en lévő Hilton Hotelben az MI5 és az MI6 brit titkosszolgálatok munkatársai. A férfi azért érkezett Londonba, hogy Vlagyimir Putyin rendszerének egyik legismertebb bírálóját, a 61 éves milliárdost, Borisz Berezovszkijt megölte. Erről a brit ITV tudósított.

Gyerekkel jött a bérgyilkos

A hírek szerint a Hiltonban akarta megölni az orosz férfi Berezovszkijt, aki régóta Angliában él. A merénylő - aki egy gyereket is magával hozott, hogy ne legyen annyira feltűnő - találkozóra hívta a milliárdost, ám időközben a Scotland Yard és a biztonsági szolgálatok emberei közbeléptek.

Az ITV az eset kapcsán megemlíti, hogy Berezovszkij jó barátja volt Moszkva egy másik külföldön élt kritikusa, a volt KGB-s tiszt, Alekszandr Litvinyenko. Litvinyenkót nemrégiben gyilkolták meg, a gyanúsított Andrej Lugovojt, egy másik volt orosz titkosszolgát azonban Moszkva nem hajlandó kiadni Nagy-Britanniának, ezért London a napokban kiutasított négy orosz diplomatát.

Orosz kivégzőosztagok cirkálnak Londonban

A magyar Infó rádió azt írja: nincs közvetlen kapcsolat a kiutasított orosz diplomaták ügye és a tervezett gyilkosság között, ugyanakkor egy magas rangú kormányzati biztonsági tisztviselő megjegyezte: "Nem engedhetjük meg, hogy orosz kivégzőosztagok cirkáljanak London utcáin, megpróbálva kiiktatni a rendszer ellenségeit".

"Alekszandr Litvinyenko esetében több száz londoni életét veszélyeztették, amikor radioaktív anyagot használtak a gyilkossághoz. Borisz Berezovszkij Vlagyimir Putyinnak és rendszerének állhatatos kritikusa. Az a tapasztalatunk, hogy az oroszok minden bűntudat nélkül lépnek fel külföldi kritikusaikkal szemben. Elég Alekszandr Litvinyenko hidegvérű meggyilkolására gondolnunk, hogy lássuk, meddig képesek elmenni" - fogalmazott a kormányzati tisztviselő.

Berezovszkij egy időre elhagyta Angliát

Az ITV szerint Berezovszkij már három hete elhagyta Nagy-Britanniát, mert a Scotland Yard azt tanácsolta neki, hogy hagyja el az országot. Berezovszkij azonban maga jelentette ki: immár visszatért Angliába, mert elmúlt az őt fenyegető veszély.

Berezovszkijt Oroszországban körözik. A milliárdos most azt ajánlja, hogy kész egy harmadik országban, tehát nem Oroszországban, és nem is Nagy-Britanniában bíróság elé állni, ha kiadják Andrej Lugovojt Angliának.

Berezovszkij a BBC-nek azt mondta, hogy ha Lugovoj fél Nagy-Britanniába utazni, akkor szintén ugyanezt tehetné, tehát harmadik országban állhatna bíróság elé.

Lugovoj: a britek ölték meg Litvinyenkót

Berezovszkij szerint ő maga nem számíthatna tisztességes perre Moszkvában, míg Lugovoj hasonlóan nyilatkozott egy esetleges brit jogi eljárásról. Lugovoj szerint - aki a Rosszijszkaja Gazetának nyilatkozott - brit titkosügynökök ölték meg Litvinyenkót.

Július 16-án a brit diplomácia egyébként kiutasított négy orosz diplomatát, amiért Moszkva nem hajlandó kiadni Lugovojt. Erre válaszul Moszkva hasonló válaszintézkedéseket ígért Londonnak.

Moszkva: Erkölcstelenek a britek

Sőt, az orosz külügyminisztérium szóvivője, Mihail Kaminyin erkölcstelennek nevezte Nagy-Britanniát, mivel London régóta nem adja ki Moszkvának Borisz Berezovszkijt. Nagy-Britannia valóban megtagadta 2003-ban, hogy csalási vádak miatt kiadja a milliárdost. Berezovszkijt többek között az Aeroflot légitársaság privatizációja miatt keresik az orosz hatóságok.

Berezovszkij vagyonát a Forbes magazin 1,1 milliárd dollárra becsülte. A milliárdos 2001-ben, nem sokkal Putyin hatalomra jutása után menekült Londonba, míg a kilencvenes években még Jelcinnel való jó kapcsolatait kihasználva gazdagodott meg.

Már a brazilok is körözik Berezovszkijt

Berezovszkij ellen nemrégiben körözést adott ki Brazília is. Berezovszkij azonban tagadja, hogy köze lett volna Carlos Tevez, a neves focista esetleges átigazolásához a São Paulo-i Corinthianstól a brit West Hamhez. Brazília egyébként az üggyel kapcsolatban nemcsak Berezovszkij letartóztatását kezdeményezte, hanem Tevez ügynöke, Kia Joorabchian ellen is körözést adott ki.

Berezovszkij az esetet úgy minősítette, hogy a Kreml keze egészen Brazíliáig elér, és a brazilok az ellene folytatott moszkvai ellenkampánynak ültek fel. Berezovszkij tagadja, hogy az átigazolással kapcsolatban bármiféle pénzmosásba keveredett, mert mint mondta: ő egy Arsenal-drukker.