Gyárfás
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Putyin rendelhette el Litvinyenko meggyilkolását

2007.07.17. 12:58
Putyin két rendeletet írt alá egyszerre, az egyik Litvinyenko megggyilkolásáról szólt, a másik pedig az ehhez szükséges polónium-210-es sugárzó izotóp beszerzéséről, írta a The Independentben megjelent cikkében Oleg Gorgyijevszkij, Londonban élő egykori KGB-tiszt. Szerinte a gyilkosok két hibát is elkövettek, azt hitték Litvinyenko gyorsabban hal meg, és nem számoltak azzal, hogy a polónium 210 könnyen kimutatható.

Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes rendelete alapján ölte meg Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) Londonba dezertált ügynökét egy volt KGB-ügynökökből álló csoport, írta kedden megjelent cikkében Oleg Gorgyijevszkij, a legmagasabb rangú egykori KGB-tiszt, aki valaha is Nagy-Britanniába szökött.

Gorgyijevszkij, a szovjet titkosszolgálat volt ezredese és egykori londoni rezidense a The Independent keddi számában azt írta, számára egyértelmű, hogy államilag végrehajtott merénylet történt, amelyet Putyin személyesen rendelt el, mivel Oroszországban így mennek a dolgok.

Két rendelet

Gorgyijevszkij - információja forrásának megnevezése nélkül – hozzátette, Putyin két rendeletet írt alá, az egyiket Litvinyenko meggyilkolásáról, a másikat az ehhez használt, rendkívül drága polónium-210-es sugárzó izotóp beszerzéséhez szükséges 9 millió dollár kiutalásáról. A Londonban élő volt KGB-tiszt szerint a brit szakértők és a rendőrség illetékesei azt is pontosan tudják, hogy melyik orosz állami atomlétesítmény adta a sugárzó anyagot.

Alekszandr Litvinyenko, az FSZB egykori alezredese hét éve szökött Nagy-Britanniába, és brit állampolgárságot kapott. Tavaly november 23-án, csaknem háromheti haláltusa után halt meg a londoni University College egyetem klinikáján, miután a halálos adagot tízszeresen meghaladó mennyiségű polónium-210-es került a szervezetébe.

Diplomáciai feszültség

A gyilkosság miatt London néhány hete vádat emelt Litvinyenko egyik volt ügynöktársa, a jelenleg üzletemberként tevékenykedő Andrej Lugovoj ellen, akinek kiadatását hivatalosan kérte Moszkvától. Miután az orosz vezetés ezt hivatalosan megtagadta, David Miliband brit külügyminiszter hétfőn bejelentette négy orosz diplomata kiutasítását Londonból. A lépéssel a keddi brit sajtó egybehangzó értékelései szerint a hidegháború óta nem látott mélységbe süllyedtek a brit-orosz kapcsolatok.


Litvinyenko halála előtt
Keddig nem vált hivatalosan ismertté a kiutasított orosz diplomaták kiléte, Gorgyijevszkij azonban a The Independentben azt írta, hogy "legalább az orosz nagykövetnek, és a hírszerzés helyi kirendeltség-vezetőjének is köztük kellene lenniük, mindössze négy diplomata kiutasításának semmi értelme, az orosz hírszerzés londoni műveleti központját kellett volna lefejezni". Oleg Gorgyijevszkij szerint az orosz nagykövetnek "tudnia kellett (a Litvinyenko-gyilkosság) tervéről, hiszen ő Putyin képviselője Nagy-Britanniában".

A volt KGB-tiszt - akit a brit uralkodó éppen az idén részesített magas kitüntetésben az Egyesült Királyság biztonságáért kifejtett tevékenységéért - azt is tudni véli, hogy a Litvinyenkót meggyilkoló, egykori KGB-ügynökökből álló csoport már tavaly tavasszal megérkezett Londonba, és elkezdte a novemberben végrehajtott gyilkosság előkészületeit. A bűncselekményt október közepén egy főpróba előzte meg, teszi hozzá a szerző, részletek azonban nem közöl.

Két hibát követtek el

A csoport tagjai azonban elkövettek két hibát: azt hitték, hogy Litvinyenko a hetedik vagy a nyolcadik napon meghal, az áldozat azonban még 18 napig élt a mérgezés után, és mindennap beszélt a rendőrökkel. Másrészt nem tudták, hogy a polónium-210-es milyen könnyen kimutatható anyag, írta Gorgyijevszkij.

Az izotóp nyomait valóban kimutatta a brit rendőrség minden olyan helyszínen, ahol a gyilkosság végrehajtójának tekintett Lugovoj tavaly ősszel Londonban megfordult, sőt még a British Airways légitársaság azon repülőgépén is megtalálták nyomokban a rendkívül mérgező anyagot, amelyen a volt ügynök Moszkvából Londonba utazott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!