Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Bíróság elé állítanák Litvinyenko gyilkosát

2007.05.22. 13:10
Elég bizonyíték gyűlt össze Andrej Lugovoj, az Alekszandr Litvinyenko meggyilkolásával gyanúsított volt KGB-ügynök ellen. Nagy-Britannia kezdeményezi a kiadatását, de Oroszország máris bejelentette, hogy nem hajlandó erre.

Bíróság elé állítaná a brit koronaügyészség Andrej Lugovojt, a KGB volt ügynökét, mert elég bizonyíték gyűlt össze ellene Alekszandr Litvinyenko gyilkossági ügyében. Litvinyenkót, aki szintén volt KGB-s, tavaly novemberben mérgezték meg polóniummal, a sugárfertőzésben életét vesztette.

A gyilkossági ügy nyomai a kezdetektől Moszkvába vezettek, a brit nyomozók ki is hallgatták Lugovojt az orosz fővárosban. A volt kém tagadta a vádakat.

Nagy-Britannia most az összegyűlt bizonyítékok alapján kezdeményezte Lugovoj kiadatását, de ettől Oroszország elzárkózott. Pedig Margaret Beckett brit külügyminiszter személyesen hangsúlyozta a londoni orosz nagykövetnek az ügy fontosságát.

A Litvinyenko-gyilkosság komoly diplomáciai feszültséget okozott a két ország között. Litvinyenko ugyanis a Londonba menekült orosz oligarcha, Borisz Berezovszkij szolgálatában állt, neki gyűjtött kompromitáló adatokat Vlagyimir Putyin orosz elnökről.

Berezovszkijt Oroszországban gazdasági bűncselekményekkel és államellenes összeeskűvéssel vádolják és többször is kezdeményezték már kiadatását. A brit hatóságok ezt rendre megtagadták, továbbra is fenntartották Berezovszkij menekültstátusát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!