Súlyos lobbibotrány Nagy-Britanniában

2012.03.25. 08:25
Több százezer fontért kínált hozzáférést külföldi vállalati érdekcsoportok képviselőinek a brit miniszterelnökhöz és más vezető kormánytisztviselőkhöz a kormányzó brit Konzervatív Párt legfőbb pénzfelhajtója - írta feltáró riportjában a The Sunday Times.

A Konzervatív Párt azonnal sürgős vizsgálatot jelentett be a súlyos belpolitikai botránnyal fenyegető ügyben. A vezető konzervatív vasárnapi lap által leleplezett milliomos üzletember, Peter Cruddas - aki a párt egyik pénztárnokaként tevékenykedett, és a toryk legnagyobb adománygyűjtője volt - már vasárnap hajnalban lemondott tisztségéről.

A The Sunday Times videofelvétellel illusztrált beszámolója szerint a lap riporterei liechtensteini befektetési csoportok lobbistáinak adták ki magukat, és rejtett kamerával rögzítették, amint Cruddas 250 ezer fontig (csaknem 90 millió forintig) terjedő összegekért bejutást ígért nekik olyan rendezvényekre, amelyeken közvetlen érintkezésbe léphetnek David Cameron miniszterelnökkel. Cruddas azt ígérte, hogy ezeken az összejöveteleken konkrét üzleti ügyekben kérdéseket is fel lehet tenni.

A felvételen hallható, amint Cruddas kijelenti, hogy azoknak a pártadományozóknak, akik azt akarják, hogy komolyan is vegyék őket, évente legalább 200-250 ezer fontot kell adniuk, és ezzel bekerülhetnek a premier ligába, amelynek tagjai előtt lehetőségek nyílnak meg. A premier liga utalás az angol labdarúgó-bajnokság legfelső osztályának elnevezésére.

Cruddas az álcázott riportereknek eldicsekedett azzal is, hogy a Konzervatív Párt évente jóval több mint ötmillió font bevételhez jut a Cameron társaságában elkölthető zártkörű vacsorák eladásából. A párt legnagyobb adományozói cserébe kulcsfontosságú információkhoz juthatnak azáltal, hogy gyakorlatilag bármilyen kérdést feltehetnek ilyenkor a kormányfőnek. Cruddas szerint a párt kasszájába jelentős összegeket befizetők üzleti ügyfeleiket elhozhatják más exkluzív rendezvényekre is, és bemutathatják őket magas rangú kabinettagoknak, mint George Osborne pénzügyminiszter vagy William Hague külügyminiszter.

A Konzervatív Párt szóvivője azonnal és határozottan cáfolta, hogy a párt ilyen módon bárkitől adományokat fogadott volna el, és azt is, hogy adományokkal párt- és kormányzati politikai intézkedéseket lehetne vásárolni.

Peter Cruddas már vasárnap hajnalban közölte, hogy lemond pártpénztárnoki tisztségéről. A rögzített beszélgetések során elhangzott kijelentéseit hetvenkedésnek minősítette, és ő is tagadta, hogy pártadományozók politikai befolyásra tehetnek szert.

A brit politikai pártok nem részesülnek állami támogatásban; a pártfinanszírozás döntően adományokból történik, elvileg szigorú átláthatósági szabályok alapján. A most kibontakozóhoz hasonló belpolitikai botrányba a 2010-es választási vereségéig hatalmon volt Munkáspárt is belekeveredett, miután 2007-ben felmerült a gyanú, hogy a pártnak adományozó nagyvállalkozók közül többet nemesi rangra és felsőházi tagságra javasolt a kormány, jóllehet társadalmi kiváltságok pénzért osztogatását külön törvény tiltja Nagy-Britanniában. Az ügyben a Scotland Yard többször is kihallgatta Tony Blair volt kormányfőt és kabinetjének számos tagját, vádemelésig azonban végül nem jutott el a vizsgálat.  • Tippek
  • Árfolyam