Izrael megszakította a kapcsolatot az Emberi Jogi Tanáccsal

2012.03.26. 21:22

Izrael megszakította a munkakapcsolatot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsával (EJT), és nem engedi be a világszervezet tényfeltáró csapatát Izraelbe, illetve Ciszjordániába a zsidó telepek tervezett vizsgálatára. Az EJT illetékese hétfőn Genfben sajnálatának adott hangot a jeruzsálemi döntés miatt.

Az ENSZ-tanács a múlt héten szavazta meg a csapat küldését, hogy képet kapjon a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi zsidó telepépítkezésekről. A határozatban egyben elítélték az ilyen építkezések folytatását.

A zsidó állam határozott Izrael-ellenes részrehajlással vádolja a tanácsot, szerintük aránytalanul foglalkozik a palesztinokkal szembeni izraeli politikával és lépésekkel, viszont figyelmen kívül hagyja az emberi jogi visszaéléseket olyan helyeken, mint Irán és az arab országok.

„Semmi kétségem, hogy Izrael érdeke együttműködni az Emberi Jogi Tanáccsal ebben a misszióban, legalább azért, hogy megmagyarázhassa politikáját és tetteit a független biztosoknak" – mondta Laura Dupuy Lasserre, az EJT elnöke, hozzátéve, hogy hivatalos értesítés még nem érkezett a döntésről. Megjegyezte, hogy a független nemzetközi misszió Izraelbe küldéséről hozott döntést a 47 tagú tanács elsöprő többséggel szavazta meg, azt csupán az Egyesült Államok ellenezte.