Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Csillagszóró okozhatta a diszkótüzet

2012.04.02. 09:05 Módosítva: 2012.04.02. 09:14
Újvidéken háromnapos gyászt hirdettek a Contrast diszkóban történt tragédia miatt. A hat fiatal halálát okozó tűz valószínűleg pirotechnikai eszközök használata miatt tört ki a szórakozóhelyen. A hely tulajdonosát és bérlőit vizsgálati fogságba helyezték, gyaníthatóan nem tartották be a tűzvédelmi előírásokat.

A vajdasági Magyar Szó szerint a hat áldozat közül a legidősebb 28, a legfiatalabb 20 éves, többségükben újvidékiek, de egyikük boszniai volt. A Vajdasági Klinikai Központ sürgősségi osztályán még néhány személyt kezeltek, ők nincsenek életveszélyben, ezért nem várható az áldozatok számának növekedése.

A rendőrség megkezdte a nyomozást, és kihallgatásuk után letartóztatták a hely tulajdonosát és két bérlőjét, 48 órás vizsgálati fogságba helyezve őket. A vasárnap hajnali 2 óra tájban történt szerencsétlenség okaként az illetékesek először a villanyvezetéken keletkezett rövidzárlatot nevezték meg, később azonban nem zárták ki a tűz szándékos vagy véletlen előidézését sem.

Nem hivatalos információk szerint pirotechnikai eszközöket használtak a diszkóban, táncoslányok csillagszórós mutatványokkal szórakoztatták a jelen lévő 350 vendéget. Valószínűleg a csillagszóró forró parazsa rápattant a színpad közelében lévő gyúlékony anyagokra és pillanatok alatt lángolni kezdett a szórakozóhely belterülete.

A tűz gyorsan terjedt, így a rémült tömeg a kijárat felé tódult. Az áldozatok a mosdóban rekedve feltehetőleg fulladás következtében haltak meg. A tűzoltók négy perc alatt a helyszínre érkeztek, de csak negyedórás késéssel riasztották őket.

Predrag Marić, a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó osztály vezetője szerint szemmel látható, hogy a diszkó nem tett eleget a tűzvédelmi előírásoknak, ezért pedig a tulajdonosokat terheli a felelősség. Még ha minden intézkedést meg is tettek volna, ha egy szórakozóhelyen 350 ember tartózkodik, ahol erre nincsenek meg a szükséges feltételek, ezzel kockázatot vállalnak, ezért valakinek felelnie kell – mondta Marić.

Vasárnap reggel a helyszínre érkezett Ivica Dačić belügyminiszter is, aki szerint a Contrast szórakozóhelyet rendszeresen ellenőrizték, és korábban nem tapasztaltak olyan szabálytalanságot, amely tűzveszéllyel járt volna. Igor Pavličić, Újvidék polgármestere háromnapos gyászt rendelt el.

Vasárnap az áldozatok hozzátartozóinak részvéttáviratot küldött többek között Boris Tadić államfő, Mirko Cvetković kormányfő, Bojan Pajtić tartományi kormányfő, Egeresi Sándor tartományi házelnök és Dragan Đilas, Belgrád polgármestere.

Az elmúlt években ez a harmadik olyan nagyobb tűzeset Újvidéken, amelynek emberáldozata is volt. Négy évvel ezelőtt a Lounge kávézóban nyolcan, a Putnik szállodában pedig hárman vesztették életüket.