Hollande a második körben verné Sarkozyt

2012.04.03. 21:52
Nicolas Sarkozy francia államfő ugyan vezeti az elnökválasztás első fordulójának esélyeiről készült közvélemény-kutatásokat, ám a második fordulóban a szocialista Francois Hollande-ot hozzák ki egyértelmű nyertesnek.

A konzervatív Sarkozy nyerné két, kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint a választás április 22-i első fordulóját, ám a május 6-i második forduló nyertese Hollande lenne, mivel a többi, alulmaradó jelölt hívei inkább a szocialista jelöltre adnák voksukat.

Sarkozynek ugyan sikerült némileg javítani megítélésén - arrogáns stílusa és a gazdaság gyászos állapota sokakat elfordított tőle, de a minapi toulouse-i merénylet határozott kezelése fordított a trenden. Ám láthatóan nem eléggé. Második fordulós esélyén rontott, hogy a masszívan baloldali Jean-Luc Mélenchon feljött az utóbbi hetekben, és főként a szélsőjobb Marine Le Pentől orozta el azokat a potenciális voksokat, amelyeket ő is csak a Sarkozyvel való elégedetlenségnek köszönhetett volna.

Sarkozy egyik szemét eddig is Le Pen szavazói bázisán tartotta, számolva azzal, hogy a második fordulóban - amikor csak ő és Hollande maradnak talpon - Le Pen támogatói majd rá szavaznak. Ezt célozta például a bevándorlás-politikában elfoglalt radikális álláspontja. A keddi előrejelzések azonban azt mutatják, hogy május 6-án a Le Pen-tábornak csupán 46-49 százalékára számíthat, a többiek vagy tartózkodnak vagy Hollande-re voksolnak, vagy még nem döntöttek.

Sarkozy csütörtöki sajtótájékoztatóján leplezi le programját, két hónappal azt követően, hogy Hollande ismertette saját, 60 pontos programját. A szocialista jelölt utóbb kissé kiengedett, nemigen kerül fel a lapok címoldalára azóta, hogy február végén a milliomosokat sújtó 75 százalékos adót javasolt. A harcos Mélenchonnak viszont sikerült megszólítania a városi középosztályt és a körülményeik miatt háborgó munkásokat is.

A Le Monde napilap kérésére készült Ifop adatai szerint az első fordulóban Sarkozy a szavazatok 29,5, Hollande 27,5 százalékát szerezné meg, Mélenchon a negyedik helyre szorította vissza Le Pent, aki öngólt lőtt gazdaságpolitikájával, különösen azzal, hogy Franciaországot kivezetné az euróövezetből. A második fordulóban viszontHollande lenne a győztes, mintegy 10 százalékot verne Sarkozyre.

A BVA felmérése, amelyet a Le Parisien napilap megbízásából készített, hasonló eredményre jutott.