Ez a poszt a következő Percről percre része:

Földrengés Szumátrán

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az AP helyszíni jelentése szerint Banda Aceh lakói a hagyományos muszlim csatakiáltással ajkukon pattantak autóikba a földrengés után, hogy magasabb területre meneküljenek.

  • A Reuters jelentése szerint Acehből nem érkezett hír emelkedő vízszintről vagy szökőár okozta károkról.

  • A thai katasztrófavédelem figyelmeztette a nyugati partvidéki Andaman tartomány lakóit, hogy hagyják el a partvidéket és húzódjanak magasabban fekvő területekre. (BBC)

  • Ha volt cunami, már partot ért

    Az amerikai meteorológiai szolgálat számításai szerint ha volt cunami, annak első hullámai már magyar idő szerint fél 12-kor partott kellett érjenek Banda Acehban, a földrengés középpontjához legközelebbi indonéz tartomány fővárosában. A táblázat szerint a hullámoknak, ha keletkeztek, már az indiai Nicobar szigetét is el kellett érniük - a szigeten a 2004-es cunami is nagy pusztítást végzett. (A táblázatban az adatok Zulu, azaz a greenwichi világidő szerint vannak megadva.)

  • A BBC dzsakartai tudósítója szerint az Indonéz fővárosban öt percen át rengett a föld. A földrengéshez legközelebbi tartományban, Acehban egyelőre nem tudott kapcsolatba lépni senkivel.

  • Mekkora az akkora?

    A magnitudó a földrengéskor a fészekben felszabaduló energia logaritmusával arányos: egy magnitudófokozat növekedés mintegy 32-szeres energia növekedést jelent. Egy 4,5 méretű földrengés kipattanásakor nagyjából akkora energia szabadul fel, mint egy kisebb (20 kt-ás, nagasaki méretű) atombomba robbanásakor. Az eddig műszeresen megfigyelt legnagyobb földrengés magnitudója, 9,5 körül volt (Chile, 1960). Ez mintegy 66 000 000 előbbi méretű atombomba energiájával volt egyenértékű.

  • Ezen a területen gyakoriak a földrengések, legutóbb 2004-ben egy cunami 170 ezer embert ölt meg Aceh tartományban. A cunami az Indiai-óceán teljes medencéjében pusztított, Sri Lankán is legalább harmincötezren, Indiában több mint tizenkétezren vesztették életüket.

    Az akkori földrengés középpontja a mostanihoz nagyon közel volt. A mostani rengés a jelentések szerint 33 kilométeres mélységben volt, az óriáscunamit előidéző 30 kilométeres mélységben. A 2004-es földrengést az első jelentések 8,8-es erősségűnek írták le, két hónappal későbbi vizsgálatok szerint 9,0-ás volt. Jelenleg 9,1-es erősségűként tartják nyilván.

  • A twitteres beszámolók szerint a rengéseket Szingapurban, Thaiföldön, Malajziában és Indiában is érezték.


  • Cunami riadó nagyobb térképen való megjelenítése

  • Indonéziában 8,9-es erősségű földrengés volt a Szumátra szigetén lévő Aceh tartománytól délnyugatra. A BBC szerint az Indiai-óceán térségében szökőárriadót rendeltek el. A riasztás a teljes Indiai-óceán területére érvényes, így Indiára és Sri-Lankára is kiterjed. A riasztás fokozata alapján egyelőre még csak figyelik a szökőár kialakulását, tényszerűen még nem állítható, hogy cunami is lesz.