Eszter, Eliza
EUR 383,01 Ft
USD 356,80 Ft
14 °C
24 °C

Mladics lehallgatta Karadzsicsot?

2012.04.11. 19:37
Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnök hangja is felismerhető azokon a hangfelvételeken, amelyeknek a leiratát Ratko Mladics boszniai szerb extábornok belgrádi házában foglalták le két éve – hangzott el a háborús bűncselekményekkel vádolt Karadzsics perében szerdán a hágai Nemzetközi Törvényszéken.

A hágai törvényszék egyik nyomozója a vád tanújaként azt állította, Karadzsics hangja felismerhető egy Milenko Zivanovic tábornokkal folytatott beszélgetésben. Zivanovic volt 1995 nyarán a Srebrenica kelet-boszniai muszlim enklávé elleni szerb támadást végrehajtó Drina hadtest parancsnoka.

Karadzsics visszautasította a feltételezést.  "Azt akarja mondani, hogy boldog-boldogtalan mellett még a saját katonám is lehallgatott?"  kérdezett vissza. Hozzátette, szerinte manipulálhatták a hangfelvételt. A nyomozó erre azt felelte, a felvételt a boszniai Szerb Köztársaság katonai titkosszolgálata készítette, és semmi nem utal arra, hogy a hanganyagot módosították volna.

Közben Karadzsics védői tíz hónapos halasztást kértek a hágai törvényszéktől. Azt szeretnék, ha a védelem csak 2013 márciusában kezdhetné meg álláspontja ismertetését. Beadványukban azzal érveltek, hogy a vád május elejéig összesen 337 tanút hallgat ki, és 5 ezer oldalnyi bizonyítékot terjeszt elő, és minderre 14 hónap felkészülési ideje volt.

A népirtással, háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolt Radovan Karadzsicsot 13 év bujkálás után 2008 júliusában fogták el Szerbiában, és még abban a hónapban Hágába szállították. Pere 2009 októberében kezdődött a Nemzetközi Törvényszéken.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla