Háromszáz fegyvertelen ENSZ-megfigyelő megy Szíriába

2012.04.19. 11:00
A szíriai kormány nem teljesen tett eleget azon kötelezettségének, hogy ki kell vonnia hadserege katonáit és a nehézfegyvereket a városokból, még bizonyítania kell, hogy elkötelezett a béke mellett – állapította meg az ENSZ főtitkára a Biztonsági Tanácsnak (BT) írt levelében.

Az ENSZ kibővített szíriai megfigyelő missziója az első fázisban legfeljebb háromszáz fegyvertelen emberből állna, és azt ellenőrizné, hogy betartják-e a felek a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők és az ellenzék között létrejött, nagyon sérülékeny tűzszünetet – írta Ban Ki Mun a dokumentumban, amelyben előzetes értékelést adott arról, hogy a damaszkuszi rezsim teljesíti-e a BT Szíriával kapcsolatos múlt szombati határozatában foglaltakat. A korábbi tervek még 250 főről szóltak.

Az utóbbi napokban ismét érkeztek hírek gyilkosságokról, lakott területek elleni tüzérségi támadásokról, valamint arról, hogy a kormányerők megsértik a tűzszünetet, miközben a hatalom a fegyveres ellenzék támadásairól beszél – tette hozzá.

"A fegyveres erőszakcselekményeknek még egyértelműen nincs végük, és nagyon aggaszt a helyzet súlyossága. Azonban anélkül, hogy lebecsülném az előttünk álló nehézségeket, úgy gondolom, hogy lehet esély az előrelépésre, és építhetünk erre" – állapította meg a főtitkár.

A BT-ben a tagállamok képviseletében dolgozó diplomaták elmondták: a főtitkárnak ez a jelentése, valamint az a jelentés, amelyet csütörtökön kapnak meg a ENSZ és az Arab Liga közös szíriai közvetítőjének, Kofi Annannak a helyettesétől, Jean-Marie Guehennótól, kulcsfontosságú lesz annak megítélésében, hogy megérett-e a helyzet Szíriában jelentősebb megfigyelői misszió elkezdésére.

Ezzel kapcsolatban amerikai és európai diplomaták érzékeltették: ha Szíria nem tesz eleget a erőszak leállítására vonatkozó kötelezettségének, akkor aligha tudják majd támogatni az új BT-határozatot, amely szükséges a kibővített megfigyelői csoport munkájának jóváhagyásához.

A BT szombati határozata egy harmincfős megfigyelői előőrs menesztését hagyta jóvá. Ez volt az első olyan, Szíriával kapcsolatos határozat, amely ellen Oroszország és Kína nem emelt vétót.



  • Biztosítás