A magyar kormány kompromisszumait emelik ki

2012.04.25. 21:24
Az elmúlt két év kemény kritikáihoz képest a világsajtó higgadtan számolt be a szerdai eseményekről, a Magyarország és az IMF közötti tárgyalások újraindításáról.

Áttörés történt öt hónap után, de Magyarország még mindig nem lélegezhet föl teljesen. Ahhoz, hogy az ország ténylegesen pénzt kaphasson, Orbán Viktor kormányának meg kell változtatnia néhány ellentmondásos törvényt - írja a Reuters. A hírügynökség szerint a dolog csak akkor válik biztossá, amikor Orbán ténylegesen beadta a derekát, például a jegybanktörvény ügyében.

A Business Week a szerdai események felidézése után a forint három éve nem tapasztalt erősödését emeli ki, és Bebesy Dánielt, a másfél milliárd dolláros magyar állampapír-portfoliót kezelő Budapest Alapkezelő portfoliómenedzserét idézi. A lelkes bróker azt mondja, hogy "Mindenki úgy zárja a short pozícióit, mintha nem lenne holnap." Aztán beismeri: "Pesszimisták voltnk az IMF-megállapodást illetően. Most viszont úgy tűnik, hogy az erősödés folytatódhat."

Az amerikai lap kiemeli, hogy az Európai Központi Bank április 5.-én még komoly aggodalmait hangoztatta amiatt, hogy a magyar kormány a tervezett módosítások ellenére beavatkozhat a jegybanki függetlenségbe, de mára már eloszlottak az aggodalmak.

A New York Times azt emeli ki, hogy az elmúlt időszakban használt nacionalista, EU-ellenes és gyarmatosítást emlegető retorikához képest hét eleji brüsszeli látogatásán Orbán már kompromisszumkészen beszélt. A lap itt megemlíti, hogy Magyarország az egyetlen eurozónán kívüli európai ország, ahol idén várhatóan csökken a gazdaság teljesítménye.

A BBC cikke kitér arra, hogy a magyar kompromisszukészség ellenére a Bizottság két témában nem szüntette meg a kötelességszegési eljárást.