Fellegi: Időigényes lesz a tárgyalás

2012.04.25. 16:18 Módosítva: 2012.04.25. 16:21

Bonyolult és időigényes tárgyalásokat kellett bonyolítani politikai és szakértői szinten hazánk és a nemzetközi szervezetek között, hogy eljussunk odáig: megkezdődhetnek hazánk, valamint az IMF és az Európai Unió között a hiteltárgyalások. Erről Fellegi Tamás egyes pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter beszélt a szerdai rendkívüli sajtótájékoztatón.

A tárgyalások időtartamát most még nem lehet meghatározni. A politikai döntés után most a következő lépés szakértői szinten egyeztetni a tárgyalás menetrendjét, ezt követően lehet a kezdés időpontjáról beszélni. „Egy ilyen tárgyalás normálisan is több hétig szokott tartani, ám a jelenlegi nemzetközi pénzügyi helyzetben a szokásosnál hosszabb időt vehet igénybe” – mondta.

Elővigyázatossági pénzügyi csomag tárgyalását kezdjük meg, mondta a miniszter, aki arról is beszélt, hogy a múlt héten személyes megbeszélést folytatott Olli Rehn pénzügyi biztossal.

Mekkora lehet a pénzügyi csomag összege, és ha a nemzetközi szervezetek feltétele lesz, akkor megszüntetjük-e az egykulcsos adót? – kérdezték Fellegit. A miniszter szerint mindkét ügy tárgyalási téma lehet, de mi biztosan nem fogjuk kezdeményezni, hogy ez utóbbi a témák közé kerüljön.

A jegybankelnök fizetését illetően a kormány egyértelművé tette, hogy az a közszférára vonatkozó bérrendezés része, és nem egyedi döntés volt. „Ez elvi kérdés, ha kell készek vagyunk bíróság előtt is megvédeni ezt a pozíciót” – fogalmazott. A harmadik alelnök kinevezéséről és a monetáris tanács bővítéséről azt mondta: a kormány fenntartja ezt a szándékát, de csak a jelenlegi jegybanki vezetés mandátumának lejárta után tesz ilyen lépéseket.

Arra a kérdésre, hogy ő vezeti-e a magyar tárgyalódelegációt, Fellegi nem válaszolt, mondván, ennek eldöntése Orbán Viktor hatásköre.