Újra felbukkant Kaliforniában a kergemarhakór

2012.04.25. 06:07 Módosítva: 2012.04.25. 07:26

Szivacsos agykárosodást mutattak ki egy szúrópróba-szerűen elvégzett állatorvosi ellenőrzéskor egy tehénben Kaliforniában. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint ez a negyedik eset, hogy kergemarhakórt mutattak ki az Egyesült Államokban.

A minisztérium szerint az állat nem vágómarha volt, azaz nem jelentett veszélyt a húsellátásra. "Nincs ok az aggodalomra, az eset atipikus" - igyekeztek megnyugtatni a fogyasztókat.

Az Egyesült Államokban először 2003-ban fedeztek fel BSE-kóros marhát, ami 3 milliárd dolláros kárt okozott a marhahús-exportnak. Noha nincs arra bizonyíték, hogy a kór a tejfogyasztással is átterjedhet az emberre, a chicagói tőzsdén az élőállat-határidőügyletek meredeken zuhanni kezdtek.

A Reuters jelentése szerint a hírre reagálva két nagy dél-koreai kiskereskedelmi hálózat már fel is függesztette az amerikai marhahús árusítását. Az egyik, a Lotte Mart vezetői a vásárlói aggályokra hivatkoztak. Dél-Korea az amerikai marhahús legnagyobb exportpiaca, tavaly 107 ezer tonnát, a teljes export 37 százalékát vásárolta fel.