Újabb prostituáltbotrány rázta meg Obama testőrségét

2012.04.27. 08:46
Tovább gyűrűzik az elnöki testőrség prostituáltbotránya az Egyesült Államokban. A kormány számára különösen kellemetlen, hogy a titkosszolgálat órákkal azután volt kénytelen elismerni az újabb vizsgálatot, hogy a belbiztonsági miniszter elszigetelt esetnek minősítette a Kolumbiában történteket.

Barack Obama elnök tavalyi, salvadori látogatásán is sztriptíztáncosokat és prostituáltakat fogadhattak az elnök testőrei, ismerte el csütörtökön az elnöki testőrség, a Secret Service (SS). Az ügyben vizsgálatot indítottak, írja a Christian Science Monitor.

Az amerikai kormány számára különösen kellemetlen, hogy nem sokkal az újabb beismerés előtt Janet Napoitano, az SS-t felügyelő belbiztonsági miniszter azt nyilatkozta, a kolumbiai "elszigetelt esetnek tűnik".

Pár órával később az SS szóvivője, Edwin Donovan elismerte, újabb vizsgálatokat indítottak, mert sajtóhírek szerint a nagy nyilvánosságot kapott kolumbiai eseten kívül is előfordult, hogy a testőrök "szakmaiatlanul viselkedtek". Ez alatt arra gondolhatott, hogy a seattle-i KIRO-TV híradójának értesülései szerint az elnöki testőrség tagjai Barack Obama 2011 márciusi salvadori látogatása előtt, a terep felmérése során San Salvadorban egy sztriptízbárban mulattak, utána pedig prostituáltakat fogadtak szállodai szobáikban.

A Washington Post nevük elhallgatását kérő titkosszolgálati forrásokra hivatkozva pedig azt állította, hogy az SS vezetői elnézték beosztottjaiknak az ilyen viselkedést az elnök korábbi útjain. A Post a volt elnök, Bill Clinton  2009-es, argentínai látogatásáról írta, hogy a testőrök az éjszakába nyúlóan mulatoztak sztriptízbárokban.

Jogilag a testőrök nem követtek el bűncselekményt, a prostitúció Salvadorban és Kolumbiában is legális.

Az SS vezetése mindenesetre csütörtökön már igyekezett hitelteleníteni a KIRO-TV beszámolóját a szenátoroknak küldött tájékoztatójában. A tévé tudósítása szerint a terepet felmérő csapatnak kutyás és bombakereső egység is része volt. Az SS szerint ilyet nem szoktak küldeni az előzetes felmérésre.

A prostituáltbotrány április közepén robbant ki, amikor kiderült, hogy az elnök kolumbiai látogatásán testőrei prostituáltakat fogadtak szállodájukban. Azóta Obama három testőrét is kirúgták, de a botrány nem csitul.