Az amerikai nagykövetségre szökött a kínai jogvédő

2012.04.28. 00:32 Módosítva: 2012.04.28. 00:37

Miután a házi őrizetéből megszökött, estére a jelentések szerint a pekingi amerikai nagykövetségen talált menedékre Csen Kuang-cseng, a legismertebb kínai kormánykritikus aktivista. A szökést csütörtökön fedezték fel a hatóságok, addig a vak jogvédő több száz kilométert utazva eljutott a kínai fővárosba. Az amerikai külügyminisztréium a BBC szerint nem kommentálta az információkat.

Közben nyilvánosságra került egy videó, amelyben Csen Kuang-cseng beszél arról, hogy megverték a családját. A kínai miniszterelnöknek, Ven Csia-paonak címzve mondanivalóját, vizsgálatot és büntetést követelt a verésben résztvevőknek. Követelte továbbá családja biztonságának biztosítását, és azt, hogy az országban általános korrupciós ügyeket a törvény szerint tárják fel.

A texasi központú ChinaAid egy Csen Kuang-cseng helyzetét jól ismerő forrásból úgy értesült, hogy az aktvista amerikai védelem alatt áll Pekingben, és jelenleg magas rangú amerikai és kínai illetékesek tárgyalnak a státuszáról. Az Egyesült Államok hivatalosan nem erősítette meg, hogy az aktivista a pekingi amerikai nagykövetségre menekült volna.

Kína nem kommentálta az ügyet, amely árnyékot vet egy jövő héten esedékes amerikai-kínai találkozóra, amelyen Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is jelen lesz. Cuj Tien-kaj kínai külügyminiszter-helyettes egy sajtóértekezleten azt mondta, hogy a jövő heti kínai-amerikai találkozó sínen van, a stratégiai gazdasági párbeszédet a tervek szerint meg fogják tartani. Azt is hozzátette, hogy nincs tudomása Csen hollétéről.

Börtönből került házi őrizetbe

Csen, aki gyermekkorában veszítette el látását, még 2005-ben nyújtott be súlyos vádakat tartalmazó keresetet Linji városának vezetői ellen. A tisztségviselőket és hivatalnokokat Csen azzal vádolta, hogy erőszakkal kényszerítettek nőket abortuszra és sterilizálásra, hogy megfeleljenek a hivatalos családtervezési politika elvárásainak, az erőszak elől elmenekülők családtagjait megverték, megkínozták. A 41 éves Csent 2006-ban 4 év 3 hónap szabadságvesztésre ítélték. 2010-ben szabadult, azóta felügyelet alatt élt a Santung tartományban található Tungsikuban, ahonnan a napokban szökött meg.

A Csennel szembeni hatósági eljárás komoly nemzetközi tiltakozást váltott ki. Emberjogi szervezetek, politikusok, újságírók keltek a védelmére, és kezdeményezték szabadon engedését. Mostani szökése után anyja, felesége és kislánya továbbra is Tungsiku faluban maradt, házukat a szökés felfedezése óta szigorúan őrzik.