Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Alábecsülték a szibériai olajszennyezést

2012.05.02. 11:21
Több mint százszorosan alábecsülték a hatóságok a szibériai Angara folyón múlt héten történt olajszennyezés mértékét.

Csütörtökön a rendkívüli helyzetek minisztériumának regionális igazgatósága azt közölte, hogy két tonna dízelolaj ömlött a folyóba. Két nappal később már 44 tonnáról szólt a hivatalos jelentés, amelyet most ismét helyesbítettek: a megye vezetése szerint több mint 300 tonnányi szennyezőanyagról van szó.

A szennyeződés az Irkutszktól északra fekvő Uszolje-Szibirszkoje településen lévő Pribajkal állami vegyi kombinát vezetékből került a Bajkál tóból egyedüliként kiömlő folyóba.

A vezetéket illegálisan vágták el, hogy megcsapolják. A bűncselekmény négy gyanúsítottját azóta a rendőrség őrizetbe vette.

A környezeti katasztrófa miatt Szvirszk és Cseremhovo városokban és Cseremhovo járásban szükségállapotot hirdettek. Cseremhovónál átmenetileg megszüntették a vízkivételt a folyóból. A szükségállapot a régióban 77 ezer embert érintett.

A Ria Novosztyi hírügynökség szerint a kárelhárítás még tart. A vízszűrő berendezésekhez szükséges aktív szenet pedig csak szombaton tudták leszállítani Kínából Irkutszkba.

Cseremhovót viszont kedd óta már újra az Angarából kiemelt vízzel látják el. Az iskolák ismét működnek, az óvodákat azonban továbbra is zárva tartják.