Nyilvánosak az Oszama-iratok

2012.05.03. 17:43

Az amerikai West Point katonai akadémia terrorizmusellenes központja (CTC) csütörtökön nyilvánosságra hozott tizenhét dokumentumot abból a hatezerből, amelyet Oszama Bin Laden rejtekhelyén találtak a terroristavezér likvidálása után. Az iratok 2006 és 2011 között születtek, egyesek Bin Ladentől, mások terroristatársaitól származnak, és eredetiben, arab nyelven, illetve angol fordításban is közzétették őket.

A 175 oldalas anyagból nem a diadalittas, sokkal inkább a frusztrált terrorista portréja rajzolódik ki: Oszama a dokumentumokból ítélve azon volt, hogy egyben tartsa a szétesőfélben lévő terroristahálózatot, az Al-Kaidát.

Az iratok szerint Bin Laden sérelmezte, hogy szövetségesei muszlimokra (példaul a jemeni kormányra) támadnak, és arra ösztökélte őket, hogy inkább amerikai célpontokat szemeljenek ki maguknak. Az is kiderül, hogy a szervezet kapcsolata nem volt felhőtlen Iránnal, arra viszont nincs bennük bizonyíték, hogy Pakisztán bármilyen intézményes segítséget nyújtott volna szervezetnek.

Oszama mindemellett arra szólította fel terroristatársait, hogy keressenek lehetőséget Barack Obama amerikai elnök és David Petraeus tábornok, 2010 és 2011 között az Afganisztánban állomásozó amerikai erők parancsnokának meggyilkolására.