Orbán: Kazahsztán cáfolja, hogy válság lenne

2012.05.04. 11:11
A keleti nyitás fontosságáról beszélt pénteken Kazahsztánban Orbán Viktor. Orbán szerint Kazahsztán az élő cáfolata annak a közkeletű felfogásnak, amely szerint világgazdasági válság lenne. A kormányfő szerint a magyar kormány ismeri Nurszultan Nazarbajev kazah államfő gazdasági téziseit, eszerint amelybe "beleférünk, nekünk is lehet benne helyünk".

Magyarország keleti nyitásának fontosságáról beszélt a magyar kormányfő a Karim Maszimov kazah miniszterelnökkel folytatott pénteki tárgyalásán a kazah fővárosban, Asztanában. A találkozó utáni sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt mondta, Kazahsztán az élő cáfolata annak, hogy világgazdasági válság lenne.

Magyarország meghirdette a keleti nyitás politikáját, ezért már régen esedékes volt, hogy egy magyar kormányzati-üzleti delegáció látogasson Kazahsztánba - mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint Magyarország a keleti nyitás politikájával kíván alkalmazkodni a globális világgazdaság változásához, amely az olyan országokat, mint Kazahsztán, rendkívüli módon felértékeli.

Orbán közölte: Magyarország nagyra értékeli azt a teljesítményt, amelyet az elmúlt húsz évben nyújtott Kazahsztán, a térség hosszabb távon is vezető és meghatározó állama. Szerinte Kazahsztán az élő cáfolata annak a közkeletű felfogásnak, amely szerint világgazdasági válság lenne. "Vannak a világnak olyan részei, amelyek válságban vannak, és vannak, amelyek nincsenek. Mi a világnak abból a részéből jöttünk, ahol válság van, abba a részébe, ahol nincs válság".

Látogatását úgy jellemezte, hogy nemcsak úgy jött a közép-ázsiai országba mint Magyarország miniszterelnöke Kazahsztán miniszterelnökéhez, hanem mint "egy nyugati testvér a keleti testvérhez". Hozzátette: a magyar kormány ismeri Nurszultan Nazarbajev kazah államfő gazdasági téziseit, eszerint amelybe "beleférünk, nekünk is lehet benne helyünk".

A tájékoztató előtt több kétoldalú megállapodást is aláírtak a két ország képviselői: a két kormány közös nyilatkozatát, továbbá adóügyi információcseréről szóló dokumentumot, egészségügyi együttműködési szándéknyilatkozatot, valamint a két ország kereskedelmi és iparkamarájának megállapodását egy üzleti tanács létrehozásáról.

Orbán Viktor kétnapos kazahsztáni látogatásának zárásaként délután találkozik Nurszultan Nazarbajev kazah elnökkel. A kormányfő szóvivője csütörtökön Kazahsztánban jelentette be azt is, hogy Réthelyi Miklóst a Nemzteti Erőforrás Minisztérium élén Balog Zoltán váltja.