József, Bánk
1 °C
12 °C

Felesége botránya miatt rúgta ki moszkvai emberét a csecsen elnök

2012.05.05. 21:05
Botrányt okozott Moszkvában egy magas rangú csecsen tisztviselő felesége, ezért Ramzan Kadirov elnök a férj eltávolításáról döntött szombaton.

„Köpök mindenkire, ott parkolok, ahol akarok” feliratú matricákat ragasztottak járművekre a „SztopHam!”, azaz „Stop a gazemberségnek” elnevezésű országos mozgalom aktivistái május elsején Moszkva egyik kedvelt bevásárló és szórakozó központjánál. A Nasi (Mieink) mozgalomhoz tartozó Kreml-párti fiatalok a kijevi pályaudvar melletti Európa Centernél jelölték meg azokat a – többnyire méregdrága – autókat, amelyeknek tulajdonosai szabálytalanul parkoltak az épületnél.

Az akciót videóra vették, így azt is, amikor a csecsen elnököt az orosz államfőnél képviselő egyik tisztviselő, Tamerlan Mingajev felesége közölte: elvi okokból nem viszi odébb az autóját, majd durván fenyegette a fiatalokat, mert filmezték. „Ha ne adj isten felkerül a Youtube-ra ez a videó, megesküszöm, hogy a föld alól is előkerítelek, és a lábadat tőből tépik ki” – mondta a magas rangú csecsen tisztviselő felesége. Mint lent látható, a fenyegetés nem hatott.

Madina Mingajeva közben segítségül hívta a fiát, aki az ismerőseivel és nem kevésbé drága Porsche Cayenne autójával érkezett a helyszínre, majd verekedni kezdett. Iszlam Mingajev eközben azzal fenyegetőzött, hogy kiirtja az egyik fiatalember családját.

A moszkvai rendőrség azóta eljárást indított a verekedés miatt. A hatalmas felháborodást kiváltó esetről készült videofelvételt eddig bő két és fél millióan nézték meg. Az orosz sajtó napok óta tárgyalta, szombaton pedig Pervij kanal orosz állami televízió esti híradásában is bemutatták.

A SztopHam mozgalom évek óta létezik, működése óta eddig hasonló botrány nem fordult elő. Céljaikkal maga Medvegyev távozó államfő is egyetértett egy tavalyi találkozón, amelyet élő adásban közvetített a televízió. A mozgalom a Nasi Kreml-párti ifjúsági szervezet ötlete alapján jött létre.

Moszkvában általános jelenség, hogy a jómódú, luxus kategóriájú  autók tulajdonosai nem törődve a szabályokkal állítják le autójukat a legkülönbözőbb helyeken, vagy éppen a járdára hajtanak fel, hogy kikerüljék a dugót. A rendőrök nem lépnek fel ellenük, mert esélytelenek a jó kapcsolatokkal rendelkező dúsgazdag szabálysértőkkel szemben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!