Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

2,1 millió érvénytelen francia szavazat

2012.05.07. 12:45

A szavazatok teljes feldolgozottsága után a hivatalos eredmények szerint a szocialista Francois Hollande 51,62 százalékkal megnyerte a francia elnökválasztást. A konzervatív Nicolas Sarkozy leköszönő államfő 48,38 százalékot ért el az elnökválasztás második fordulójában - közölte hétfőn a francia belügyminisztérium.

A mintegy 46 millió francia állampolgár 81,34 százaléka, 37 millióan adták le szavazatukat vasárnap este 8 óráig.

Több, mint 18 millióan szavaztak Hollande-ra, 16,9 millióan pedig Sarkozyre, s 2,1 millióan (tiltakozásul mindkét jelölt ellen) szándékosan üres szavazólapot vagy pedig érvénytelen szavazatot adtak le. Ez utóbbi szám még soha nem volt ilyen magas az elnökválasztáson.

Franciaország tengerentúli területein és megyéiben, illetve a nem Európában tartózkodó, megközelítőleg egymillió választópolgár által leadott szavazatok eredménye hétfőre virradóra érkezett meg Párizsba. Az anyaországgal ellentétben ezekben a körzetekben rekordméretű volt a távolmaradás az elnökválasztás második fordulójában: 57,8 százalékos. Azaz a választóknak alig 42,2 százaléka vonult az urnákhoz.

A hivatalos eredményeket az alkotmánytanács csütörtökön hirdeti ki, az új államfő ünnepélyes beiktatás keretében május 15-én veszi át hivatalát a leköszönő elnöktől.