Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Káosz jöhet Görögországban

2012.05.07. 00:55 Módosítva: 2012.05.07. 07:45
Hosszas alkudozás kezdődhet Görögországban, ahol a vártnál is többen szavaztak a megszorításokat élesen ellenző új pártokra. Az eddig kormányzó Új Demokrácián és a PASZOK-on kívül mindenki az uniós mentőcsomag feltételéül szabott lépések ellen van, márpedig ketten együtt nem biztos hogy ismét kormányt tudnak alakítani.

UPDATE: 98 százalékos feldolgozottság mellett az Új Demokrácia 18,92, a PASZOK pedig 13,22 százalékon áll, így ketten együtt is csak 149 helyet szerezhetnek a 300 fős parlamentben, vagyis oda az eddigi többségük.

A vasárnapi görög választásokon a korábban várnál is nagyobb mértékben büntették az eddigi megszorításokat végrehajtó kormánypártokat a választók: az évtizedek óta egymás váltó jobboldali Új Demokrácia és a baloldali PASZOK úgy tűnik, hogy még egymással ismét nagykoalícióra lépve sem biztos, hogy kormányt tud alakítani.

A görög választás eseményeit a szintén vasárnap szavazó többi országgal együtt percről percre itt olvashatja vissza>>>

000 ARP3164079
Fotó: Sakis Mitrolidis

68 százalékos feldolgozottság mellett az Új Demokrácia a szavazatok 19,8, a PASZOK pedig 13,6 százalékát szerezte meg, ami azt jelenti, hogy a mostani állás alapján együtt 153 helyet kapnának a 300 fős törvényhozásban. Ennyit is csak azért, mert a görög törvények szerint a választások nyertese automatikusan kap plusz ötven mandátumot.

Hosszas alkudozás kezdődhet

Azonban az is kérdés, hogy még ha meg is lesz a szükséges mandátumszám, egyáltalán akar-e nagykoalíciót kötni az Új Demokrácia. Bár a párt vezetői korábban azzal kampányoltak, hogy új választások jöhetnek, ha nem képesek egyedül kormányt alakítani, a választások estéjén a párt tisztségviselői már jelezték, hogy inkább együttműködési lehetőséget keresnek.

Ez pedig azt jelentheti, hogy hosszas alkudozás kezdődhet a pártok között, ami nem ígérkezik egyszerűnek, mivel az összes többi párt élesen elutasítja a megszorításokat, amik nélkül pedig az ország aligha kaphatja meg az uniós mentőcsomag következő részleteit, vagyis akár hónapokon belül csődöt jelenthet.

Nehéz esetek

A többi párt a választások után is élesen kritizálta a megszorításokat, a meglepetésre második helyen végző Radikális Baloldali Szövetség vezetője, Aléxisz Cíprasz például barbár memorandumnak nevezte Görögország megállapodását a hitelezőivel. A párt jó szereplése szerinte  "egy erős üzenet Görögországnak és az Európai Uniónak a status quo megváltoztatására" és "egy békés forradalom".

Antonisz Szamarasz
Antonisz Szamarasz
Fotó: Angelos Tzortzinis

Hasonlóan nyilatkozott a 10 százalékos eredményre számító Független Görögök vezetője is, aki szerint az Új Demokrácia és a PASZOK vezetői "bizonyos érdekeket szolgálnak", amit ők elleneznek. Szintén ellenzik a megszorításokat a szavazatok több mint 8 százalékát besöprő kommunisták és a 6,88 százalékos támogatottságú neonáci Arany Hajnal, és a Demokratikus Baloldal is.