Putyin megkezdte harmadik elnökségét

2012.05.07. 10:59 Módosítva: 2012.05.07. 13:25

A Kremlben letette az elnöki esküt Vlagyimir Putyin, ezzel megkezdte harmadik, ezúttal hatéves államfői mandátumát.

A háromezer meghívott jelenlétében zajlott eseményt élő adásban közvetítették az orosz és a nagy külföldi televíziók.

Vlagyimir Putyin sétál az eskütételhez felállított pulpitus felé, a háttérben jobbra Silvio Berlusconi, volt olasz miniszterelnök tapsol
Vlagyimir Putyin sétál az eskütételhez felállított pulpitus felé, a háttérben jobbra Silvio Berlusconi, volt olasz miniszterelnök tapsol
Fotó: Vladimir Rodionov/RIA Novosti/Pool

Az új államfő beiktatását Vlagyimir Zorkin, az alkotmánybíróság elnöke jelentette be. Putyin az alkotmányra tette le az orosz esküt.

Előzőleg Dmitrij Medvegyev leköszönő államfő rövid beszédben hangsúlyozta a hatalom folyamatosságát, az erős állam működése, az ország lakosságának boldogulása érdekében. Elmondta: teljesítette vállalását, de elismerte, hogy nem minden eltervezett feladatot sikerült végigvinnie.

Putyin 2000. március 26-án nyerte először választáson az elnöki tisztséget (a szavazatok 52,94 százalékával lett államfő, több mint 23 százalékot "vert" a második helyezett kommunista Zjuganovra). Négy év múlva, 2004. március 14-én Putyin még rá is erősített korábbi sikerére: magabiztosan, nagy fölénnyel, a voksok 71,31 százalékával lett újból Oroszország államfője. 2008-ban az alkotmány értelmében Putyin már nem pályázhatott sorban harmadik alkalommal, ezért Dmitrij Medvegyevet jelölte maga helyett. Medvegyev beiktatásának másnapján, 2008. május 8-án ő lett a kormányfő, majd átvette a Kreml politikai bázisát képező Egységes Oroszország párt vezetését is.

Az így kibekkelt négyéves szünet után a 2012. március 4-én tartott elnökválasztáson ismét elsöprő győzelmet aratott, a szavazatok 63,6 százalékát szerezte meg. Az ellenzék szerint ennél legalább tíz százalékkal kevesebb szavazatot kapott, de a visszaélésekre vonatkozó panaszaikat elutasították.

Ha az immár hat évre kibővített elnöki periódus után 2018-ban újraválasztják, akár egészen 2024-ig ő lehet az államfő, pedig már most is ezrek tüntetnek a nagyvárosokban a Putyin nélküli Oroszországért. Putyin bejelentette, hogy elnöki beiktatása után lemond a hatalmon lévő Egységes Oroszország (JeR) párt elnöki posztjáról, s azt Dmitrij Medvegyev távozó államfőnek adja át.  

Az ünnepélyes elnöki beiktatást beárnyékolja a Putyin folytatódó hatalma ellen tiltakozók és a rendőrség vasárnapi összecsapása. A Kremlhez közeli Bolotnaja térről és környékéről a hivatalos adatok szerint 436 tüntetőt állítottak elő.

A Milliók menete ellenzéki akció főszervezőjét a beiktatással egy időben állították a közigazgatási bíróság elé. Szergej Udalcovot, a Baloldali Front radikális párt elnökét a Bolotnaja térről vitték el a rendőrök vasárnap.

Putyin beiktatása ellen tiltakozókat állítottak elő hétfőn is

A moszkvai rendőrség előállított hétfőn több mint száz embert, akik Vlagyimir Putyin harmadszori államfői beiktatása ellen tiltakoztak Putyin elnöki eskütétele közben.

Olga Sorina, a Szolidaritás mozgalom sajtószóvivőjének tájékoztatása szerint a lefogottak között volt Borisz Nyemcov társelnök, volt miniszterelnök-helyettes is. A politikust vasárnap is elvitték a rendőrök a Bolotnaja téri tiltakozó akcióról, majd 1000 rubeles (mintegy 8000 forintos) büntetés megfizetésére kötelezve őt, elengedték.

Az interneten és a vasárnapi ellenzéki megmozduláson meghirdetett "Fehér Város a Tisztességes Hatalomért" nevű akció résztvevői az ellenzék állítása szerint békés sétára készültek Moszkva központjában. A rendőrség engedély nélküli akciónak tekintette a sétát, ezért a Tverszkaja (korábbi Gorkij) és a Mohovaja utca kereszteződésében gyülekezőket előbb a Puskin térre szorították, majd elvitték mindazokat, akik nem voltak hajlandóak maguktól elhagyni a teret.

A belügyminisztérium moszkvai igazgatóságának közlése szerint a rendőrség úgynevezett megelőző beszélgetést folytatott a Putyin beiktatása ellen tiltakozókkal. Közel 120 embert vittek be, és többségüket már elengedték. Borisz Nyemcov is elhagyhatta a rendőrséget.