Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Costa Concordia: kétmillió eurót kapnak a francia túlélők

2012.05.08. 23:09

Összesen 2,115 millió eurós kártérítésről állapodott meg a januárban elsüllyedt Costa Concordia óceánjáró hajót üzemeltető Costa Crociere vállalat a szerencsétlenség 235 francia túlélőjével - közölte kedden ez utóbbiak ügyvédje.

Bernard Courtois elmondta, hogy a Costa Crociere már ki is fizette a megállapodásban szereplő, fejenként 9 ezer eurós összeget.

A Costa Concordia január 13-án süllyedt el Olaszország partjai előtt. Hat francia állampolgár odaveszett, 456 viszont túlélte a balesetet.

Közülük mintegy 180 francia túlélő korábban elfogadta az üzemeltető 11 ezer eurós kártérítési ajánlatát, cserébe lemondtak arról, hogy büntetőjogi vagy kártérítési eljárást kezdeményezzenek a cég ellen. Mintegy húsz másik túlélő pertársaságot alapított az Egyesült Államokban, további húsz pedig egyedül követel kártérítést.

A mostani megállapodásban érintett 235 túlélőnek fejenként 9 ezer euró - 8 ezer eurós kártérítés és ezer eurós költségtérítés - jár, de nem mondtak le arról a lehetőségről sem, hogy később bírósághoz forduljanak.

A szerencsétlenség négy magyar túlélője kétszázmillió dollár, azaz mintegy negyvenkétmilliárd forint összegű kártérítést követel a New York-i szövetségi bíróságon - közölte a felperesek ügyvédje, Peter Ronai múlt szombaton.