Kofi Annan szír polgárháborútól tart

2012.05.09. 11:32

Az ENSZ közel-keleti különmegbízottja Terje Roed-Larsen szerint kétirányú fegyverkereskedelem folyik Szíria és Libanon között. A folyamatos fegyverkezés az előjátéka lehet a polgárháborúval fenyegető harcok kiújulásának, mivel a nemzetközi szervezet által erőltetett tűzszünet nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Három, hajón szállított konténer tele rakétavetőkkel, gránátokkal és gépfegyverekkel és 60 ezer darab lőszer kalasnyikovokba két autóban elrejtve. Ez volt az elmúlt pár napok nagyobb fegyvercsempészeti fogása Szíriában, de megfigyelők szerint folyamatos a fegyverbeáramlás a szíriai-libanoni határon.

„Információink alapján okunk van feltételezni, hogy fegyverek áramlanak mindkét irányban, Libanonból Szíriába és Szíriából Libanonba. Nincsenek ott független megfigyelőink, értesüléseinket különböző forrásokból szereztük.” – mondta újságíróknak Terje Roed-Larsen az ENSZ BT Libanonnal foglalkozó ülése után.

A megbízott aggasztónak tartja, hogy Szíria, a térség jelenleg legingatagabb országa, arra a helyzetre emlékeztet, amelyben Libanon és a szomszédos országok voltak a hetvenes években. Mint mondta, továbbra is teljes a bizonytalanság a régió jövőjét illetően és közben hírek érkeztek arról, hogy Szíriában újra kiújultak a harcok.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint szerda reggel óta szakadatlanul lövik a szíriai kormányerők a Damaszkuszhoz közel fekvő Duma városát, és megöltek egy civilt az északnyugati Idlíb tartományban, valamint összetűzések voltak Háma és Homsz tartományokban is.

Kofi Annan, az ENSZ különmegbízottja szerint a nemzetközi megfigyelők lehetnek az utolsó esély a polgárháború elkerülésére, de az ígért 300 munkatársból még csak 60 tartózkodik a több mint 22 milliós országban. A Szabad Szír Hadsereg vezetője éppen a megfigyelő misszió eredménytelensége miatt fenyegetett meg a tűzszünet felrúgásával. Kijelentette, hogy nem fognak ölbe tett kézzel várni, míg a kormány tovább folytatja a kínzásokat és az ellenzéki tüntetők lemészárlását.