Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megszorítások ellen tüntettek Madridban

2012.05.11. 00:22

Spanyolországban ötven városban hirdettek megmozdulást a közoktatás elleni példátlan támadások miatt - közölte Tohil Delgado, az egyetemisták szakszervezetének vezetője. Egy 16 éves gimnazista tüntető arra panaszkodott, hogy negyvenen járnak egy osztályba, tanáraik pedig fáradtak. A gazdasági megszorítások már jelentkeztek az ösztöndíjak esetében is. "Sokan otthagyták az iskolát, hogy munkát keressenek. De nem nagyon van munkahely" - mondta.

Egy 21 éves mérnökhallgató kijelentette, hogy nem akarnak több ezer euróval tartozni a bankoknak tanulmányaik befejeztével, hiszen nem is biztosak abban, hogy találnak munkát.

A költségvetési deficit csökkentésének érdekében a spanyol kormány szigorú megszorításokat hajt végre idén, hogy megspóroljon 27,3 milliárd eurót. Április végén úgy döntött, hogy még 3 milliárd euróval megkurtítja az oktatási, 7 milliárd euróval pedig az egészségügyi szférát.

A diáktüntetések tovább szítják a társadalmi elégedetlenséget, amely minden újabb megszorító intézkedéssel egyre nagyobb és nagyobb hullámokat vet. Szombaton várhatóan a felháborodottak lepik el a spanyolországi városok utcáit: az alapvető politikai, gazdasági és társadalmi változásokat követelő mozgalom így ünnepli meg létrejöttének első évfordulóját.