Évi egymilliiárd dollárt kér az USA az afgánoknak

2012.05.17. 22:21

Az Egyesült Államok évi egymilliárd dollárt kér az afganisztáni NATO hadműveletben részt vevő szövetségeseitől, amiből az afgán biztonsági erőket finanszíroznák a 2014-es kivonulás után - jelentette be Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter Varsóban.

Sikorski elmondta: az afgán biztonsági erők működési költsége évente mintegy négymilliárd dollárra rúg, ezt pedig a világ egyik legszegényebb országának számító Afganisztán nem tudja önerőből finanszírozni. Az elképzelések szerint Lengyelország évi húszmillió dollárral járulna hozzá a szükséges összeghez, Kína és Oroszország 10-10 millió dollárt szánna erre a célra, azaz összesen annyit, amennyit Lengyelországtól várnak. A miniszter hangsúlyozta: a lengyel kormány még soha nem támogatta közvetlenül egy másik ország védelmi költségvetését.Jelenleg mintegy 2500 lengyel katona állomásozik Afganisztánban, a lengyel csapatokat várhatóan a nemzetközi erő küldetésének lezárultával, 2014 végéig vezényelik haza.

A három nap múlva kezdődő chicagói NATO csúcsértekezleten Afganisztán képviselői is jelen lesznek, hogy megpróbáljanak tető alá hozni egy megállapodást az afgán biztonsági erők finanszírozásáról a 2014-es kivonulást követő évekre.