Teherán Szíria legjobb barátja

2012.05.17. 13:00
Szíria elnöke Bassár el-Aszad megfenyegette az öböl-menti monarchiákat, hogy ha azok továbbra is beavatkoznak Damaszkusz belügyeibe és „káoszt próbálnak szítani” akkor hamarosan saját biztonságuk miatt kell majd aggódniuk. Aszad azonban nem mindig ilyen válogatós, ha a külföldiek jelenlétéről van szó Szíriában, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) vizsgálata szerint Irán folyamatosan szállít fegyvereket Damaszkusznak, amik mellé „tanácsadók” is érkeznek.

„Irán továbbra is szembemegy a nemzetközi közösség álláspontjával és folytatja a törvénytelen fegyverszállításait. Két vizsgált eset, akárcsak a korábban vizsgált esetek többsége, Szíriát érintette, ami alátámasztja, hogy Szíria kulcsfontosságú Irán illegális fegyverkereskedelmében” – állt az ENSZ egyik vizsgálóbizottságának jelentéstervezetében. A Reuters által látott, nem nyilvános dokumentum szerint Damaszkusz Irán legfontosabb partnere a fegyverkereskedelemben.

Az érintett szállítmányok, amiket török hatóságok foglaltak le és puskákat, gépfegyvereket, detonátorokat, valamint nehéztüzérségi robbanófejeket tartalmaztak, konkrét bizonyítékot jelentenek. Ennek ellenére egyáltalán nem biztos, hogy akár Szíria, akár Irán büntetésben részesül a szállítások miatt, mivel Oroszország, ami mindkét állam szövetségese, már korábban is megakadályozta szankciók és büntetések megszavazását az ENSZ-ben, ahol Damaszkusz azt is elutasított, hogy részt vegyen a Szíriában lezajlott kínzásokat feltáró bizottság munkájában.

Hogy Teherán évek óta támogatja Damszkuszt az diplomáciai körökben közismert tény, habár kézzelfogható bizonyíték általában nincs olyan sok. Bassár el-Aszad a külföldi segítséggel próbálja megtámogatni saját befolyását, miközben más országokat folyamatosan a szír belügyekbe való beavatkozással vádol.

Aszad azt üzente a vele szemben álló kormányoknak, hogy „ezeknek az országoknak a vezetői kezdik felismerni, hogy Szíriában nem tavasz van, hanem káosz, és ahogy korábban mondtam, ha felfordulást szítasz Szíriában, akkor könnyedén téged is megfertőzhet ez, és ők evvel tisztában vannak.”

Az orosz Rosszija csatornának adott nyilatkozat arra utalt, hogy Aszad szerint külföldi hatalmak pénzelik a szír felkelőket, akiket a helyi kormánypárti média következetesen terroristáknak nevez, és ugyanígy külföldiek állnak számos korábbi bombamerénylet mögött is. A felkelők evvel szemben magát a kormányt vádolják a robbantásokkal, mert szerintük így akarják bemocskolni az Aszad-ellenes lázadók jóhírét.

Aszad azért nyilatkozott a csatornának, mert szerinte a nyugat médiakampányt folytat kormánya ellen és kitalált történetekkel áll elő. Hogy bizonyítsa igazát Aszad azt mondta hamarosan külföldi (jelenleg kihallgatás alatt levő) zsoldosokat fognak megmutatni az otthoni hírcsatornákban, akik majd bizonyítják az idegen beavatkozást.

Bár hivatalosan tűzszünet van érvényben a kormányerők és a felkelők között, a mindennapokban ez nem látszik meg. Naponta érkeznek hírek újabb áldozatokról és az ország egész területén vannak incidensek. Ellenzéki források szerint az elmúlt egy nap alatt legalább 31-en haltak meg.

Az országban az ENSZ megfigyelő missziójának tagjai se tudnak békét teremteni. Jelenleg kevesebben, mint 300-an vannak és nincs befolyásuk a szír hadseregre. Kedden például egy olyan temetési menetet ért támadás amit a megfigyelők kísértek, de az ENSZ embereinek egészen máig a felkelőkkel kellett bujkálniuk, mert attól féltek, hogy a támadók – akik valószínűleg kormányhű milicisták voltak – velük is végeznek majd, mert szemtanúk voltak.