Véres kettős merénylet Damaszkuszban

2012.05.10. 11:17 Módosítva: 2012.05.10. 11:23

Két hatalmas robbanás rázta meg Damaszkuszt, Szíria fővárosát csütörtök reggel. A jelentések szerint legalább 40 halottja és 170 sebesültje van a két robbantásnak, melyek a város egy olyan negyedében történtek, ahol a katonai hírszerzés egyik tízemeletes épületegyüttese található.

A szír állami televízió kiégett autókról, kráterekről és általános pusztításról mutatott be felvételeket. A két robbanás szinte egyszerre történt és a szír kormányzat szerint „terrorista bombázás” volt, ami a szíriai felkelőkre való utalás. Az utolsó nagyobb bombázás áprilisban volt, akkor tízen haltak meg.

A egyik robbanószerkezetet egy autóba rejtették, a másikról még nem tudni, hogyan álcázták. A kis időbeli eltérés valószínűleg azért volt, hogy az első robbantással a helyszínre csalják az embereket, majd a másodikkal még több áldozatot okozzanak. A sok halott ellenére a feltehetőleg célpontként kiszemelt hírszerzési épületkomplexum alig sérült meg.

2012-05-10T084827Z 1697535337 GM1E85A1AX701 RTRMADP 3 SYRIA
Fotó: Sana/Handout

A robbantások nem sokkal azután történtek, hogy a szíriai ellenzék újabb hírt közölt arról, hogy szerdán a hadsereg folyamatosan tűz alatt tartotta Homszot és országszerte legalább húszan vesztették életüket különböző támadásokban.

A pokolgépes merényletek egyre gyakoribbá kezdenek válni Szíriában, ami aggasztó fejlemény. Szerdán az ENSZ egyik megfigyelőcsoportja közelében volt egy robbantás, amiben a megfigyelők nem, de az őket kísérő tíz szíriai katona megsérült Ban Ki Mun főtitkár is aggodalmát fejezte ki a szaporodó bombamerényletek miatt.

Az előző évben kezdődött zavargások óta Szíriában a nemzetközi szervezet számításai szerint több, mint 9000 civil vesztette életét, míg a szír kormányzat szerint a felkelők 2600 katonát és rendőrt öltek meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport