Bomba robbant Dél-Olaszországban

2012.05.19. 09:51 Módosítva: 2012.05.19. 13:51

Robbanószerkezet lépett működésbe a dél-olaszországi Brindisi egyik iskolájának bejárata előtt – írta meg a Reuters az ANSA olasz hírügynökségre hivatkozva.

Körülbelül tízen megsérültek, ebből ketten súlyosan, az egyiket megoperálták és az állapota kritikus. Egy 16 éves lány a kórházban belehalt a sérüléseibe – közölte a polgári védelem helyi illetékese. A detonáció nagy erejű volt: kétszáz méteres körzetben éreztette hatását, kitörtek az épületek ablakai, de még a környező üzletek redőnyei is beszakadtak.

La Repubblica szerint két robbanás is történt a Francesca Morvillo Falcone szakközépiskola előtt háromnegyed nyolc körül, amikor a diákok érkeztek. A robbanószerkezetek gázpalackokra voltak ráerősítve, és egy hátizsákban voltak egy hirdetőtábla mögötti kukában az iskolába tartó diákok útvonalán.

Egyelőre nem tudni, hogy kik állhattak a robbantás mögött – számolt be a BBC tudósítója.

A külvárosi iskolában elsősorban lányok tanulnak. A merénylet után több száz, sokkos állapotba került tanuló sírógörcsöt kapott. Brindisi iskoláiból a szülők rohanva vitték haza a gyerekeiket. A régióban az összes iskola bezárt.

A hatóságok minden irányban nyomoznak. Nem zárták ki azt sem, hogy egy elmebeteg áll a merényletek mögött.

Cosimo Consales, Brindisi polgármestere a szervezett bűnözés precedens nélküli támadásáról beszélt. Hozzátette, hogy a bombák sokkal több gyereket is meg tudtak volna ölni. Hangsúlyozta, hogy az utóbbi hetekben Brindisiben megemelkedett az erőszakos bűncselekmények száma.

Brindisi Puglia körzetben, Brindisi megyében fekszik "az olasz csizma sarkában". A körzet a Sacra Corona Unita nevű bűnszervezet területe.

A maffia üzenete?

Sajtóértesülések szerint Brindisi prefektusa nem tartotta véletlennek a helyszínt és az időpontot: az iskola Giuseppe Falcone, az 1992. május 23-án a maffia által merényletben meggyilkolt szicíliai bíró feleségének nevét viseli. Morvillo férjével együtt halt meg a merényletben.

A Falcone-gyilkosság huszadik évfordulójáról való megemlékezés keretében szombaton érkezik Brindisibe a "legalitás karavánja" elnevezésű, a szervezett bűnözés elleni, egész Olaszországra kiterjedő mozgalom. A Rómából április 11-én útnak indult karaván a tervek szerint október 11-én Szicíliában fejezi be 80 napos körútját.

Növekvő társadalmi elégedetlenség?

A robbanás nem messze a helyi legfőbb bíróság épületétől történt.

Anna Maria Cancellieri belügyminiszter néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy megerősítik a védelmét az állami hivataloknak, miután fenyegetések özöne érkezett az adóhivatalnokok ellen. A gazdasági válság és az állam kiadásainak fedezésére kivetett magas adók miatt már több kisebb robbantást is végrehajtottak az egyre növekvő társadalmi elégedetlenség nyomán.

A Finmeccanica haditechnikai társaság tulajdonában álló Ansaldo Nucleare atomenergiai vállalat fejét nem rég lábon lőtte egy anarchista csoport tagja, ezért attól lehet tartani, hogy szélsőségesek próbálják tovább szítani a társadalmi feszültségeket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport