Líbiában nyomozhat a Scotland Yard egy 30 éve megölt brit rendőrnő ügyében

2012.05.24. 21:33
A Scotland Yard nyomozóinak egy csoportja Líbiában kezdhet vizsgálatot a helyi londoni nagykövetség előtt majdnem harminc éve megölt rendőrnő ügyében. A hírt David Cameron brit miniszterelnök jelentette be csütörtök este Londonban, miután tárgyalt Abdurrahim el-Keib líbiai kormányfővel.

A tavaly azonosított Yvonne Fletcher meggyilkolása – aminek következtében két hétig szemben állt a londoni képviselet fegyveres rendőri osztaga és a líbiai hadsereg, mielőtt a két ország megszakította a diplomáciai kapcsolatot – az egyik legrégebbi nyitott ügy London és Tripoli kapcsolatában.

A Scotland Yard fiatal rendőrnője 1984. április 17-én Líbia londoni nagykövetsége előtt emigráns líbiai ellenzékiek tüntetésének rendjére ügyelt, amikor a képviselet épületéből valaki géppisztolysorozatot adott le a tüntetőkre. Egy lövedék eltalálta a 25 éves Fletchert. A rendőrnőt kórházba szállították, ahol belehalt a sérülésébe.

Líbia londoni képviseletét azonnal fegyveres rendőri osztagok zárták el a külvilágtól. Erre válaszul Nagy-Britannia tripoli nagykövetségét a líbiai hadsereg egységei vették körbe. A patthelyzet majdnem két hétig tartott, majd Nagy-Britannia és Líbiai hivatalosan megszakította diplomáciai kapcsolatait, a két képviselet személyzete pedig hazautazhatott.

Líbia később általánosságban felelősséget vállalt Fletcher haláláért, és a rendőrnő családjának nagy összegű kártérítést fizetett. A gyilkos kilétére azonban hivatalosan soha nem derült fény, és vádemelés sem történt az ügyben.

El-Keib, aki a Kadhafi-rezsim idején száműzetésben élt, csütörtöki londoni tárgyalásain ígéretet tett a brit kormánynak arra, hogy a jelenlegi líbiai vezetés "nagyon szorosan együttműködik" Londonnal a gyilkosság felderítésében. Hozzátette: az ő barátai közül is többen a londoni képviseletnél tüntettek Yvonne Fletcher megölésének napján.

A Scotland Yard csütörtökön nyilatkozatban üdvözölte a megállapodást. A londoni rendőrség szóvivője közölte, hogy az ügyet soha nem zárták le, és a vizsgálócsoport készen áll a líbiai utazásra.